StoryEditor

Rusko uprednostní pri výstavbe ropovodu Čínu

09.09.2005, 00:00

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že multimiliardový ropovod, ktorý sa vybuduje na Ďalekom východe, bude najprv smerovať do Číny, čo je významný obrat v porovnaní s jeho ešte nedávnymi vyhláseniami, keď ruská strana uprednostňovala napojenie ropovodu najprv na Japonsko na úkor Číny, ktoré presadzoval bývalý najväčší ropný koncern v krajine, Jukos, informovala o tom ruská internetová stránka Mosnews.com.
Japonsko a Čína viedli tvrdý zápas o napojenie na ropovod, ktorým by malo podľa informácií Mosnews.com perspektívne pretiecť asi jeden milión barelov sibírskej ropy do východnej Ázie denne. Keď sa o ropovode rozhodovalo v decembri minulého roka, ruskí predstavitelia uvádzali, že ropovod povedie z Angarska do tichomorského prístavu Nachodka, odkiaľ by bola ropa transportovaná do Japonska a krajín juhovýchodnej Ázie, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC. Vetva do Číny by sa taktiež vybudovala, avšak vtedy ešte ruská strana definitívne nerozhodla, ku ktorým zákazníkom by ropa smerovala ako k prvým.
Na stretnutí analytikov zo západných krajín a novinárov v Kremli začiatkom tohto týždňa Putin oznámil, že Rusko ako prvú uprednostní vetvu do čínskeho ropného centra Daking, informoval denník The Wall Street Journal. "Vetva do Dakingu sa vybuduje ako prvá," citoval denník ruského prezidenta.
Ako ďalej Putin povedal, transportom ropy do Dankingu získa Rusko možnosť rozšíriť exportné trasy a vyhnúť sa závislosti len od jedného spotrebiteľa. "Naším cieľom je predávať ropu do všetkých štátov ázijsko-pacifického regiónu," uviedol Putin.
Výstavba ropovodu, ktorý bude mať takmer 4 000 kilometrov, sa začne koncom tohto roka, jeho prvá vetva by mala prepraviť asi 30 miliónov metrických ton ropy ročne z Taišetu na Sibíri do Skovorodina nachádzajúceho sa blízko čínskych hraníc. Celý projekt by sa mal ukončiť okolo roku 2008.
Cieľom Putina je zvýšiť v budúcnosti objem transportovanej ropy na 50 miliónov metrických ton ročne, čo je takmer 1,2 milióna barelov ropy denne, uviedol Wall Street Journal.

Peking na Rusov nečakal
Vzhľadom na to, že ešte donedávna ruská strana uprednostňovala ropovod na Ďalekom východe smerujúci na tichomorské pobrežie s možnosťou napojenia na Japonsko, sa Čína napokon rozhodla pre výstavbu vlastného ropovodu.
Už tento mesiac krajina odštartuje výstavbu prvého súkromného ropovodu na prepravu ropy z Ruska, informoval čínsky denník China Securities Journal.
Ropovod v dĺžke 30 kilometrov, ktorý si vyžiada investície asi 520 miliónov jüanov (zhruba 65 mil. USD), prepojí mesto Chei-che v severovýchodnej čínskej provincii Cheilong-ťiang a sibírske mesto Blagoveščensk v Rusku. V prvej etape by mala byť prepravná kapacita ropovodu tri milióny ton ropy ročne. "Naším cieľom je, aby ropovod slúžil všetkým spoločnostiam, ktoré majú licenciu na dovoz alebo vývoz ropy," uviedol Chao Chun-li, námestník generálneho riaditeľa čínskeho prevádzkovateľa ropovodov, spoločnosti Xinghe Industrial Development Co Ltd.. Informovala o tom ruská internetová stránka Mosnews.com.
Xinghe Industrial investuje do výstavby ropovodu 342,33 milióna jüanov (43 mil. USD), zatiaľ čo jej ruský partner vloží do projektu zostávajúcich 170 miliónov jüanov (22 mil. USD), uviedla na svojej internetovej stránke vláda provincie Cheilong - ťiang.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:51