StoryEditor

Dolné Rakúsko zavedie stožiarovú daň

11.08.2005, 00:00

Ohlasovaná revolúcia sa nekonala: rakúska vláda nedokázala spolkovej krajine Dolné Rakúsko zabrániť v zavedení dane zo stožiarov mobilných komunikácií. Podľa denníka Die Presse tak zákon o odvodoch z vysielacích zriadení vstúpi do platnosti 1. januára 2006 a predbežne má platiť štyri roky. Sadzba na jeden stožiar dosiahne 21- až 35-tisíc eur ročne, čo krajinskú pokladnicu obohatí asi o 62 miliónov eur.
Operátori vzápätí oznámili, že zvýšia sadzby za mobilné telefonáty z Dolného Rakúska a naspäť. Boris Nemsic, člen Predstavenstva Telekomu Austria, zodpovedný za mobilné komunikácie, uviedol, že hovory v Dolnom Rakúsku môžu zdražieť o 10 až 15 percent.
Obavy operátorov zvyšujú aj signály, že okrem Viedne a Korutánska o zopakovaní dolnorakúskeho príkladu uvažujú aj ostatné spolkové krajiny.
Minister financií Karl-Heinz Grasser a minister dopravy Hubert Gorbach kritizovali stožiarovú daň, pretože "zdaňovanie moderných technológií je zlá cesta", tvrdí Grasser. No stožiarová daň nemala šancu získať jednohlasnú podporu vlády a aj preto sa vôbec nedostala na program rokovania rady ministrov. Navyše za tento program zodpovedá iba kancelár a Wolfgang Schüssel sa vyhol otázkam ekonomického zmyslu dane. "Neprislúcha mi zasahovať do zodpovednosti spolkovej krajiny. Neriadené množenie stožiarov mobilných operátorov je potrebné zabrzdiť a politická zodpovednosť leží iba na pleciach dolnorakúskeho parlamentu." Rada ministrov na svojom utorkovom zasadnutí prepásla poslednú možnosť vzniesť námietku proti stožiarovej dani, takže teraz sa zákonom bude zaoberať príslušný parlamentný výbor.
Veľké právne pochybnosti vyjadrila aj Európska komisia. Podľa nej totiž daň zabráni šíreniu infraštruktúry mobilných komunikácií, čo patrí medzi politické priority Európskej únie a otázku ošetrujú príslušné európske smernice.
Nemsic dodáva, že využijú všetky dostupné právne možnosti, aby zabránili zavedeniu stožiarovej dane. Jednou z nich je žaloba na ústavnom súde, pretože zákon porušuje ústavou zaručenú rovnoprávnosť. Daň totiž nezasiahne vysielače rozhlasu a televízie ORF ani stožiare dolnorakúskeho energetického rozvodného podniku EVN, v ktorom spolková krajina vlastní väčšinový podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:43