StoryEditor

Stánky sú bezpečnejšie

21.12.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Stánkari na tohtoročných vianočných trhoch sa v porovnaní s minulými rokmi zrejme polepšili. Obchodníci sú pri predaji opatrnejší, v porovnaní s vlaňajškom časť z nich zlepšila aj hygienu ponúkaného sortimentu. Menšie nedostatky ako v minulosti zistili kontrolóri aj pri predaji pyrotechniky, ktorá ide na odbyt hlavne s končiacim sa kalendárnym rokom. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov kontrolných orgánov.
"Predajcovia sú už poučení. Sú zistené menšie hygienické nedostatky ako boli minulý rok," poznamenala Lýdia Dunčková, vedúca oddelenia hygieny výživy bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Bratislavskí hygienici vykonávajú dozor nad vianočnými trhmi v Petržalke a v stánkoch v centre hlavného mesta.
Tamojší predajcovia aj tento rok už dostali podľa Dunčkovej niekoľko pokút. Priamo na mieste im hygienici môžu udeliť najviac tisíckorunovú sankciu. Prehrešky sa podľa Dunčkovej týkali napríklad voľného vystavovania potravín, ktoré mali byť umiestnené v chladiacej alebo sklenenej vitríne.
Náznak zlepšenia predvianočného predaja potravín zaznamenal aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. "Obchodníci sa snažia a sú opatrní," povedal. Predpokladá, že väčšie nedostatky sa v obchodoch vyskytnú skôr po Vianociach. "Tovar, ktorý sa nepredá, bude ponúkaný za znížené ceny. Porušovaná môže byť hlavne oblasť dátumu spotreby," upozornil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:46