StoryEditor

V Želiezovciach postavia paroplyn

25.08.2006, 00:00
Firma Makal zo Želiezoviec bude stavať elektráreň na spaľovanie zemného plynu. Paroplyn by mal zásobovať pripravovaný priemyselný park v neďalekej obci Čaka a časť vyprodukovanej energie je určená na predaj do verejnej siete.

Firma Makal zo Želiezoviec bude stavať elektráreň na spaľovanie zemného plynu. Paroplyn by mal zásobovať pripravovaný priemyselný park v neďalekej obci Čaka a časť vyprodukovanej energie je určená na predaj do verejnej siete. Konateľ Makalu Jozef Krnáč oznámil, že stavať sa začne na jar budúceho roku, elektráreň bude dokončená v roku 2009.
Investičný zámer s predbežným rozpočtom 100 miliónov eur počíta aj využitím odpadového tepla, ktoré vzniká pri prevádzke takéhoto typu elektrární. Projekt uvažuje s jeho funkčným využitím jednak na centrálne zásobovanie obyvateľov obce Čaka teplom, ale predovšetkým na produkciu bioetanolu, ktorá sa dá vyprodukovať vhodným spracovaním a úpravou hustosiatych obilnín a primiešava sa do benzínu.
Podnikateľský zámer firmy Makal počíta s ročnou spracovateľskou kapacitou tristotisíc ton pšenice, z ktorej sa dá vyrobiť až stotisíc ton bioetanolu. Ako sprievodný produkt spracovania vznikne približne 150-tisíc ton takzvaných výpalkov, ktoré sa používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá alebo na kompostovanie.
Na povinné primiešavanie biozložiek do motorových palív nás zaväzuje smernica Európskej únie, ktorú však Slovensko zatiaľ nedodržiava. Metylester, bioetanol a ďalšie látky sa síce u nás už vyrábajú, avšak na slovenských čerpačkách biobenzín zatiaľ nekúpite. Existujúci producenti, ako Slovnaft, Palma-Tumys a ďalší, totiž celý objem produkcie umiestňujú na zahraničných trhoch, kde sú pre tieto obnoviteľné zdroje stanovené jasné pravidlá hry, kvalitatívne parametre a daňové sadzby.
Nový závod na výrobu biozložky do motorovej nafty do konca roku 2007 postaví v Leopoldove aj firma Meroco, ktorá je spoločným podnikom rafinérie Slovnaft a firmy Envien.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:38