StoryEditor

Reach sa stal strašiakom chemičiek

25.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Akú cenu má pre Európanov zdravie? Táto otázka je najdôležitejšou v diskusii o prijímaní chemickej smernice, ktorá by podľa kritikov mohla pre Európu znamenať stratu dominancie v lukratívnom chemickom priemysle.

Akú cenu má pre Európanov zdravie? Táto otázka je najdôležitejšou v diskusii o prijímaní chemickej smernice, ktorá by podľa kritikov mohla pre Európu znamenať stratu dominancie v lukratívnom chemickom priemysle, píše agentúra Reuters.
Smernica známa pod skratkou Reach, vyžaduje testovanie a licencovanie tisícok bežne používaných látok, ktoré sú často normálnou súčasťou farieb či čistiacich prostriedkov, alebo sa používajú pri výrobe automobilov a počítačov. Testy by mali určiť, či chemikálie nepredstavujú hrozbu pre životné prostredie a zdravie spotrebiteľov.
Chemickí výrobcovia sa sťažujú, že smernica je vybavená visačkou s nákladmi niekoľko miliárd eur a budú ju sprevádzať kopy papiera, ktoré bude potrebné vypĺňať kvôli novým pravidlám. Niektoré hlasy tvrdia, že smernica Reach bude Európu stáť miesto svetového lídra v chemickom priemysle. Aj podľa Spojených štátov amerických, ktoré sa obávajú postihu svojho exportu, by nové pravidlá mohli rozvrátiť svetový obchod.
Naopak, ochrancovia životného prostredia a ľudského zdravia tvrdia, že chemický priemysel s ročným obratom 500 miliárd eur musí mať dostatok zodpovednosti voči smernici, ktorá okrem ochrany zdravia a prírody podporí aj inováciu.
Na novej chemickej legislatíve sa v EÚ pracuje už takmer sedem rokov. Pre ďalší osud však bude rozhodujúcich niekoľko nasledujúcich mesiacov, keď návrh prejde výbormi Európskeho parlamentu a v novembri by o ňom mal rozhodovať celý parlament. Stanovisko bude predkladať aj všetkých 25 členských štátov. Predsedajúca Veľká Británia chce dohodu do konca roku, čo niektorí pokladajú za priveľmi optimistické.
Za dosť kľukatým legislatívnym procesom väzí podľa Reutersu konflikt medzi hodnotami biznisu. Na jednej strane sú po reformách a voľnom trhu volajúce oblasti EÚ postihnuté vysokou nezamestnanosťou a stagnujúcou ekonomikou, na strane druhej sú vysoké sociálne a ekologické štandardy, na ktoré je EÚ taká hrdá.
"Naša závislosť od zložitých chemikálií nie je podložená dostatočnými znalosťami o ich možných rizikách a dlhodobých účinkoch. Taká situácia je jednoducho neprijateľná," povedal nedávno komisár Európskej únie pre životné prostredie Stavros Dimas.
Podľa odhadov Európskej komisie bude zavedenie smernice stáť chemický priemysel v nasledujúcich jedenástich rokoch 2,3 miliardy eur . Celkové dosahy na priemysel vrátane produkcie kovov, textilu, elektroniky či automobilov môžu byť až dvojnásobné. Prínosy na ľudské zdravie však komisia ocenila na 50 miliárd eur v budúcich tridsiatich rokoch.
Priemyselné firmy sa bránia inými číslami. Riaditeľ chemickej lobistickej skupiny CEFIC Thomas Jostmann hovorí o desiatich miliardách eur priamych nákladov; nepriame budú podľa neho ešte vyššie. "Ak musíme stiahnuť chemikáliu z trhu a stratíme tým podiel na trhu i zákazníkov, potom sú dosahy oveľa vyššie než priame náklady," tvrdí.
Od priebehu schvaľovania návrhu smernice Reach dáva Európska komisia oficiálne ruky preč, ale prípadné zmeny presadené Európskym parlamentom bude musieť posvätiť práve ona. Až potom ich budú môcť odmietnuť alebo prijať členské štáty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. jún 2024 15:27