StoryEditor

Reuters: Slota sa vracia

19.06.2006, 00:00

Po štyroch rokoch mimo parlamentu sa slovenskí nacionalisti vracajú späť do parlamentných lavíc, a to s jedným hlavným cieľom -- zbaviť etnických Maďarov moci. "Sme pripravení na dohodu s ktoroukoľvek slovenskou stranou. Naším cieľom číslo jeden je dostať preč Maďarov," povedal pre agentúru Reuters krátko pred voľbami predseda SNS Ján Slota. Ako dodal, Maďari sa usilujú o vytvorenie autonómie alebo až odtrhnutie územia južného Slovenska.
Podľa analytikov však má táto strana šancu dostať sa do vlády. V určitých bodoch má totiž podobné ekonomické názory ako víťazný Smer. Podľa Slotu by Slovensko malo odložiť prijatie eura pred rokom 2009, aby sa ekonomika lepšie pripravila na jednotnú menu. "Sme jednoznačne za euro, no nie som presvedčený, že slovenská ekonomika je natoľko vyzretá, aby ho prijala už v roku 2009," povedal Slota. "Sme za to, aby sme prijali euro o niečo neskôr. Kedy by to malo byť, nenavrhol. Rovnako je za kontrolu štátu nad veľkými podnikmi a SNS plánuje zablokovať aj predaj bratislavského letiska Flughafen Wien, pretože sa obáva, že rakúsky operátor stiahne mnohé pracovné miesta z Bratislavy do Viedne.
No na rozdiel od Smeru, ktorý chce zrušiť rovnú daň, Slota uviedol, že jeho strana chce radšej zlepšiť súčasný systém, než rovnú daň úplne rušiť. "Chceme byť objektívni. Rovná daň priniesla ekonomike určitú disciplínu. Na druhej strane sme za určité výnimky ako základné potraviny a knihy, keďže chceme podporiť kultúru," dodal Ján Slota.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:49