StoryEditor

Nová vláda: Fico si chce vyberať aj z pravice

Smer-SD, KDH, SMK. Táto trojkoalícia sa podľa predbežných informácií javí ako najpravdepodobnejšia pre novú vládu. "Samozrejme, za predpokladu, že pravicové strany sa nedohodnú na spoločnom postupe," dodáva politológ Peter Horváth. Smer, KDH a SMK by získali 84 poslaneckých kresiel.
Prezident SR Ivan Gašparovič chce už dnes poveriť Roberta Fica jej zostavením. Lídri všetkých strán sú pripravení s ním diskutovať. Na verejnosť prenikli informácie, že šéf Smeru už mal kontaktovať predsedu KDH Pavla Hrušovského. Podľa hovorkyne strany Anny Andrejuvovej však hnutie ešte žiadnu takúto ponuku nedostalo.
Horváth je presvedčený, že Smer sa musí najprv rozhodnúť, s kým áno a s kým nie. "Krídlo okolo Dušana Čaploviča uprednostňuje koalíciu s HZDS a SNS. Naopak, tábor Roberta Kaliňáka podporuje spoluprácu s niektorou z pravicových strán."

Tri na výber
Oficiálne o konkrétnych koaličných partneroch zatiaľ nechce hovoriť nikto. Z volieb môže vzísť až šesť rôznych koalícií. "Bude potrebné rokovať so všetkými piatimi politickými subjektmi a hľadať spoločné prieniky. Tam, kde si budeme môcť najviac presadiť svoje predstavy o vládnutí, sa zastavíme a budeme rokovať dlhšie," vyhlásil Fico.
S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou Fico pripúšťa len kombináciu dnešných koaličných a opozičných strán. "Máte tri, musíte si jednu vybrať." Za takýchto okolností nie je preto vylúčená ani spolupráca medzi sociálnymi demokratmi, KDH a SNS. "Členská základňa kresťanských demokratov by nemala s takouto koalíciou až taký veľký problém, pretože predstavitelia hnutia sú silno národne orientovaní," vysvetľuje Horváth.
Mimo hry je pravdepodobne SDKÚ-DS. "Ak sme predvolebný súboj viedli predovšetkým s touto stranou, ja ako osoba vylučujem spoluprácu s pánmi Dzurindom či Miklošom. Pokiaľ ide o ostatné subjekty, všetko je otvorené." Fico zdôraznil, že prioritou Smeru je napĺňanie ľavicového programu založeného na solidarite. "Nepôjdeme do vlády plniť pravicový program."

Opozičná diéta
Opozičnú diétu nedávno Fico odporučil aj SMK. "Rokovať, samozrejme, budeme aj so Smerom," hovorí šéf maďarskej koalície Béla Bugár. Vláda podľa neho musí byť stabilná a dôležitá je aj programová zhoda. "To, čo bolo v programe Smeru, nemôžeme takto akceptovať. Niektoré reformy boli dobré a treba ich nechať pokračovať."
Nejasná situácia ja aj v samotnom KDH. Šéf hnutia Pavol Hrušovský naznačil, že jeho strana by mohla odísť dobrovoľne do opozície. "KDH má skúsenosti s opozičným postavením a myslím si, že niekedy to bolo výhodnejšie."
Do úvahy by pripadala aj čisto opozičná koalícia Smeru s HZDS a prekvapením volieb SNS, ktorá by dala dokopy 85 parlamentných kresiel. Aj takéto zoskupenie Fico pripúšťa. "Tejto koalícii by sa potešili obe menšie strany, ktoré by sa tak po ôsmich rokoch dostali opäť k moci," konštatuje Horváth.
"Budeme radi, ak naša strana nebude obídená v pragmatických rozhovoroch o zostavení budúcej vlády," povedal podpredseda HZDS Viliam Veteška . Experti však varujú. "Takáto vláda by nebola ani stabilná, ani medzinárodne veľmi vítaná," tvrdí politológ László Ollös.

Kto rozdá karty?
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa zatiaľ k prípadným vládnym koalíciám vyjadrovať nechcel. "Nie sme tí, ktorí dnes majú rozdávať karty." Dzurinda však neskrýva, že do základnej politickej výbavy patria aj kuloárové rokovania: "Doposiaľ nič také formálne neprebehlo. Zatiaľ sme sa s pánmi Hrušovským a Bugárom len prvýkrát trošku ,ťukli" v dobrom slova zmysle."
Politológ Ollös pripomína, že možná je aj koalícia troch pravicových strán v spolupráci s HZDS. Takáto koalícia by mala v parlamente 80 kresiel. "To, samozrejme, oslabuje vydierací potenciál Smeru." Ako pomyselné jazýčky na váhach označuje politológ ĽS-HZDS, KDH aj SMK. "V prípade, že HZDS stiahne svojho predsedu Vladimíra Mečiara, zvyšuje sa jeho koaličný potenciál. Viem si aj predstaviť, že by sa stalo súčasťou pravicovej koalície."
Veľmi dôležité budú podľa Horvátha rokovania medzi SMK a KDH. "Tieto dve strany budú s najväčšou pravdepodobnosťou postupovať koordinovane a SDKÚ bude až tým tretím partnerom." Rokovania o možnej spolupráci budú podľa expertov trvať ešte dlhšie ako pri predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2002. Vtedy na zostavenie koalície potrebovali štyri vládne strany - SDKÚ, KDH, SMK a ANO 22 dní. "Ak to prezident umožní, môžu rokovania trvať aj dlhšie ako 30 dní," tvrdí Ollös.

Aké koalície si želajú ľudia v prieskume:
Smer-SD, ĽS-HZDS,SNS

27,2 percent

Smer-SD,KDH,SF 16,4
SDKÚ-DS,KDH,SMK,SF 15
SDKÚ-DS,Smer-SD,ĽS-HZDS 8,5
Smer-SD,KDH,SMK 5,2
ĽS-HZDS,SDKÚ-DS,KDH,SMK 4,6
Nevedelo sa vyjadriť 23,1
Zdroj: MVK
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:15