StoryEditor

V Británii útočia na aktivity Tesca

29.06.2005, 00:00
Tržby britskej spoločnosti Tesco, tretieho najväčšieho maloobchodného reťazca na svete, vzrástli za prvý štvrťrok tohto roka o 14,6 percenta, no problémy jej začínajú robiť niektoré skupiny v domovskej Veľkej Británii. Minulý týždeň spustila koalícia ôsmich organizácií internetovú stránku s názvom Tescopoly, kde informuje ľudí o "škodlivých aktivitách" spoločnosti.

Tržby britskej spoločnosti Tesco, tretieho najväčšieho maloobchodného reťazca na svete, vzrástli za prvý štvrťrok tohto roka o 14,6 percenta, napriek zhoršujúcej sa situácii na trhu v dôsledku rastúcich cien ropy. Podľa agentúry AFP na domácom trhu zaznamenala spoločnosť rast o 11,3 percenta a v medzinárodných prevádzkach, ktoré sa na celkovom obrate siete podieľajú približne jednou pätinou, o 19,9 percenta. V tomto prípade však vychádza z konštantných výmenných kurzov, zatiaľ čo pri aktuálnych kurzoch rast dosiahol až 27,8 percenta vďaka posilneniu mien na mnohých zo zahraničných trhov Tesca. Spoločnosť má celkovo 2 300 obchodných domov v 13 krajinách sveta a je najväčším svetovým supermarketom v prípade on-line nákupu.
Ceny ropy, ktoré najnovšie už presiahli rekordných 60 dolárov za barel, zvýšia podľa servera Ananova náklady firmy len na výrobu igelitových nákupných tašiek o deväť miliárd libier (1 libra = 57,6 Sk). Ako uviedla zástupkyňa firmy Lucy Neville-Rolfeová, prudký rast nákladov na energie sa "dostáva spod kontroly" a pre maloobchodnú sieť predstavuje zvýšenú záťaž.
Ešte väčšie problémy však spoločnosti začínajú robiť niektorí obyvatelia jej domovskej krajiny. V posledných rokoch rástlo Tesco v Británii najrýchlejšie spomedzi všetkých maloobchodných sietí, čo sa nepáči farmárskym a ekologickým organizáciám. Ako uviedla BBC, minulý týždeň spustila koalícia ôsmich organizácií internetovú stránku s názvom Tescopoly, kde informuje ľudí o "škodlivých aktivitách" spoločnosti. "Rast Tesca a jeho činnosť poškodzuje život obyvateľov vo viacerých sférach a je nevyhnutné začať sieť kontrolovať," povedala Vicki Hirdová, pracujúca pre organizáciu Priatelia Zeme. Okrem ekológov sa proti čoraz väčšej sile reťazca postavili aj Aliancia malých a rodinných fariem a Nadácia pre novú ekonomiku. Podľa nich muselo zatvoriť svoje prevádzky v minulom roku v Británii 2 000 malých potravinových sietí a tento trend bude pokračovať. "Na úspechy Tesca doplácajú malé obchody, miestni farmári nútení tlačiť ceny svojich výrobkov dolu a životné prostredie," tvrdia Priatelia Zeme. Pripojili sa k nim aj obyvatelia dedín na severe grófstva Essex, kde by mal stáť nový supermarket. Ako uviedol pre denník East Anglian Daily Times jeden z nich, (Tesco) je ako "roj kobyliek, ktoré vysávajú krv z miestnych malých podnikov".
Analytici to však vidia inak. Ako uviedol Richard Hyman z analytickej spoločnosti pre maloobchod Verdict, snahy o obmedzenie činnosti siete či výzvy na bojkot budú narážať na záujmy samotných spotrebiteľov, ktorým ich Tesco pomáha plniť. Navyše, firma Tesco bola vo svojich začiatkoch v roku 1924 sama malým podnikom a dokázala sa presadiť práve tým, že vedela, čo ľudia chcú. "Až vtedy, keď sieť prestane robiť obchodnú politiku, ktorá sa zákazníkom páči, prestanú ľudia v nej kupovať," dodal Hyman.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-noviny, menuAlias = parlamentne-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:59