StoryEditor

Ježiško vo vašom počítači

26.11.2007, 23:00

Spôsoby pripojenia na internet sa stále rozširujú. V tomto roku prišla na Slovensko optická technológia, rozšírilo a zrýchlilo sa pripojenie pomocou technológie ADSL, vysoké prenosové rýchlosti poskytuje i pripojenie cez káblovku. Mobilní používatelia môžu využívať služby mobilného internetu dvoch najvýznamnejších mobilných operátorov, na Slovensku existuje tiež široká sieť poskytovateľov WiFi, mikrovlnného pripojenia a navyše si stále možno zriadiť klasické analógové, vytáčané pripojenie. Rozšírenie konkurencie má tak priaznivý vplyv nielen na skvalitnenie a zrýchlenie internetu, ale zároveň vplýva i na pokles cien za pripojenie. Podľa aktuálneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky však disponuje internetom stále len 34 percent slovenských domácností. Kedy by bol ideálnejší čas zriadiť si alebo zrýchliť internet, ak nie teraz, krátko pred Vianocami?

Technologická špička
Technologicky najvyspelejšou technológiou na slovenskom trhu je najnovšie pripojenie cez optickú sieť, ktorú v tomto roku priniesla na Slovensko spoločnosť Orange. Konkurencia na seba nenechala dlho čakať a pripojenie cez optiku začal ponúkať i Slovanet v Prešove. Činia sa tiež lokálni a regionálni poskytovatelia, ktorí prechádzajú z poskytovania WiFi technológií na optiku. Prenosové rýchlosti po pripojení pomocou nej dosahujú v súčasnosti na Slovensku rýchlosť až 64 Mbps (8 MB/s) na prijímanie súborov. Pripojiť sa na optickú sieť môžu obyvatelia väčšiny veľkých miest na Slovensku.

Najrozšírenejším internetovým pripojením u nás je pripojenie prostredníctvom technológie ADSL. Disponuje ním už okolo 220-tisíc slovenských domácností, pričom drvivá väčšina z nich využíva služby najväčšieho DSL providera, spoločnosti Slovak Telekom, predávajúceho svoje dátové produkty pod značkou T-Com. Aj táto technológia sa postupne zrýchľuje, Slovak Telekom v tomto roku predstavil technológiu ADSL2+, pomocou ktorej je možné prijímať dáta rýchlosťou 12 Mbps. Slovak Telekom a alternatívni operátori pokrývajú svojimi metalickými sieťami okolo 900 miest a obcí.

Internet Chello od UPC postavený na hybridnej opticko-koaxiálnej sieti taktiež nepatrí medzi pomalé pripojenia. Záujemcovia o toto riešenie, dostupné v desiatich mestách Slovenska, majú na výber z niekoľkých programov Chello s maximálnou rýchlosťou prijímania dát 15 Mbps. V súčasnosti už prebieha testovanie technológie EURODOCSIS 3.0, ktorá v budúcnosti umožní spoločnosti UPC ponúknuť rýchlosť až 200 Mbps a viac.

Rýchlo aj vzduchom
Pre mobilných používateľov, ktorí vyžadujú pripojenie na internet na cestách, ponúkajú operátori T-Mobile a Orange možnosť pripojiť sa na sieť takmer z celého Slovenska bezdrôtovo (najmä cez mobil) pomocou technológií GPRS, EDGE, UMTS/HSDPA a Flash-OFDM. Rýchlosť internetu závisí od dostupnosti a pokrytia územia niektorou zo spomínaných technológií. Zatiaľ čo GPRS patrí medzi najpomalšie a v dosahujúcej rýchlosti porovnateľné s vytáčaným analógovým pripojením, HSDPA konkuruje i klasickému DSL. Orange v prípade pokrytia územia touto sieťou dokáže priniesť rýchlosť až 3,6 Mbps. T-Mobile je ešte rýchlejší. V sieti Flash-OFDM dovoľuje surfovať rýchlosťou 5,3 Mbps. Pripojiť sa na internet v oblastiach pokrytých týmito sieťami je možné i z mobilného telefónu, podmienkou je, aby podporoval niektorú zo spomínaných technológií.

Medzi Slovákmi sú veľmi obľúbené i WiFi pripojenia cez bezdrôtovú mikrovlnnú technológiu. Na Slovensku sa začali budovať ako alternatíva k internetu v čase monopolu Slovenských telekomunikácií. V súčasnosti ich u nás poskytuje vyše 180 providerov, ktorí pokrývajú 1 250 obcí Slovenska. Ich kvalita a cena sú rôzne, niektorí však poskytujú naozaj rýchle pripojenie za pár stovák, iné sú drahšie, nestabilnejšie a pomalšie. Kvalita mikrovlnného pripojenia je závislá od rôznych faktorov -- dôležitú rolu v prípade dát prenášaných vzduchom hrajú počasie a poveternostné podmienky.

Nemódne, ale stále možné
Malé obce, v ktorých nie je dostupná žiadna zo spomínaných technológií, sa môžu stále pripojiť na internet pomocou klasickej telefónnej linky využitím analógového vytáčaného pripojenia, prípadne ISDN linky. Tieto zastarané pripojenia však neponúkajú požadovaný komfort a rýchlosť ako moderné technológie a sú výhodné len na prezeranie jednoduchých internetových stránok a e-mailov.

Tí, ktorí sa uspokoja len z občasným prístupom na internet a neprekáža im migrácia s notebookom, prípadne s mobilným telefónom schopným prijímať WiFi signál, môžu využiť niektorý z bezplatných verejných prístupových bodov, takzvaných hotspotov, odkiaľ sa možno pripojiť bezplatne. Väčšina okresných miest má zriadený minimálne jeden prístupový bod, najviac ich je v Bratislave. Ich zoznam nájdete na internetovej stránke http://www.teleoff.gov.sk/sk/Internet/Zdarma/hotspot.html.

Výber internetového pripojenia závisí, samozrejme, od dostupnosti služby v daných lokalitách. Všeobecne však platí, že čím rýchlejšie pripojenie na internet, tým, samozrejme, drahšie. V takom prípade je potrebné zodpovedať si elementárnu otázku, čo od internetu očakávam a na aké činnosti chcem internet využívať. Pri výbere by sme však nemali zabúdať ani na budúcnosť a jej požiadavky na internetové pripojenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 13:10