StoryEditor

Mám ju upravovať? Alebo nemám?

26.11.2007, 23:00

To, čo sa páči mne, nemusí sa páčiť tebe a doslovne to platí aj pre prípad posudzovania (ne)kvality fotografií. Platia však určité pravidlá, podľa ktorých sa dá dobrý obrázok odlíšiť od toho menej kvalitného. Uľahčia nám tak rozhodovanie, či sa do úprav pustiť, alebo nie.
Prvé, čo si treba všimnúť, sú oči. Nikto asi nechce vyzerať ako upír bažiaci po krvi, červené zreničky je preto nevyhnutné odstrániť. Každý editor už má funkciu korekcie farby očí (red-eye correction), pomocou ktorej jednoducho odstránime tento nešvár.
Pri fotkách z exteriéru býva problémom aj obloha. Často tvorí jednu z dominánt obrázka, mala by byť pekne modrá a nie príliš presvetlená. Pri západe slnka sa stretávame aj s prílišným načervenaním obrázka, úpravou farieb (Color Balance) sa dá s týmto problémom jednoducho vyrovnať. S tým úzko súvisí aj kontrast a zaostrenie. Digitálne kompakty majú niekedy tendenciu zaostrovať na objekt, ktorý nie je až taký dôležitý a fotografovaná osoba je rozostrená. Svetlo je alfou a omegou fotografov, jeho prebytok môže spôsobiť, že objekty v tieni sú príliš tmavé. A naopak v miestnostiach blesk dokáže presvetliť tváre, na ich prirodzený vzhľad je ľudské oko mimoriadne citlivé.
Pri úpravách používajte kanál RGB, ktorý je pre všetky farby, takže nezmeníte farebné podanie obrázka. Dobre poslúžia aj výrezy umožňujúce pohrať sa na fotke s detailmi. Možno budete prekvapení, ako výrazne dokážete priemerný snímok oživiť. A tie úplne zlé hoďte radšej rovno do koša.

Čo je to ...
Rotate
-- chcete si svoj obrázok otočiť o 180 stupňov? Na to slúži práve táto funkcia. V závislosti od programu je buď nadefinovaných niekoľko základných uhlov, alebo si môžete fotku otáčať podľa vlastnej fantázie.
Crop -- orezaním zbytočných okrajov a upravením celkovej kompozície často dostanú snímky úplne iný výraz a kvalitu.
Resize -- niečo je zbytočne veľké a niečo naopak príliš malé. S počítačom sa dajú robiť veci, ktoré v reálnom živote často nie sú možné. Na to slúži práve táto funkcia.
Exposure -- alebo aj expozícia slúži na úpravu príliš svetlej či naopak tmavej fotky. Väčšina programov to zvláda automaticky, ponúkajú však aj histogram, inak aj rozloženie obrazových bodov. Na osi X je vľavo úplne čierna a vpravo úplne biela, os Y potom uvádza podiel pixelov v jednotlivej časti spektra.
Levels/Curves -- slúžia na úpravu expozície. Levels využívajú posuvníky pod histogramom na zmenu podielu pixelov v jednotlivých častiach spektra od čiernej po bielu. Curves alebo aj krivky využívajú iný model. Z histogramu známe rozčlenenie škály šedej na 1 (čierna) až 255 (biela) je rovnako na horizontálnej a vertikálnej osi, z ich spojnice je vedená diagonála. Jej zmenou upravujeme aj svetelné pomery na obrázku.
Sharpen -- snímky je niekedy potrebné doostriť. Vyniknú tak detaily v porovnaní s pozadím, a čím kontrastnejší je oproti nemu objekt, tým ho ľudské oko lepšie vníma. Nič sa však nesmie preháňať, na fotke totiž môže vzniknúť nepríjemný šum.
Saturácia -- niekomu sa páčia sýtejšie farby, inému zas fádnejšie prostredie. Na ich dosiahnutie slúži práve táto funkcia.
Hue/Lightness -- prvý upravuje odtiene a druhý slúži na zosvetlenie či stmavenie fotografie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:14