StoryEditor

Projekt Phare podporil komunitné centrá

Projekt na podporu založenia rómskych komunitných centier v desiatich slovenských lokalitách, ktorý je súčasťou programu Phare, sa tento mesiac oficiálne skončí. Realizuje ho konzorcium partnerov pod vedením nemeckej firmy GET -- German Education and Training GmbH, pod záštitou Úradu vlády SR, sekcie ľudských práv a menšín a pod dohľadom Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Projekt na podporu založenia rómskych komunitných centier v desiatich slovenských lokalitách, ktorý je súčasťou programu Phare, sa tento mesiac oficiálne skončí.
Realizuje ho konzorcium partnerov, ktoré tvoria Nadácia otvorenej spoločnosti, Partners for Democratic Change Slovakia, Nadácia Milana Šimečku a nadácia InfoRoma, pod vedením nemeckej firmy GET - German Education and Training GmbH, pod záštitou Úradu vlády SR, sekcie ľudských práv a menšín a pod dohľadom Zastúpenia Európskej komisie v SR. Jeho hlavnými aktivitami sú hodnotenie potrieb komunít, tréning terénnych sociálnych pracovníkov a založenie a koordinácia aktivít komunitných centier, a týmito aktivitami zlepšiť vzdelanostnú úroveň rómskej národnostnej menšiny a podporovať toleranciu a jej integráciu do spoločnosti. Projekt sa začal oficiálne realizovať vlani v septembri v Belinej, Čelovciach, Hermanovciach, Huncovciach, Kecerovciach, Pečovskej Novej Vsi, Svinej, Šimonovciach, Šumiaci a v Telgárte. Projekt zhodnotil potreby komunít, vyškolilo sa desať mediátorov, osemnásť terénnych sociálnych pracovníkov a založilo sa desať komunitných centier. Uskutočnili sa tréningy o výchove zdravia a hygieny, zručnosti pri hľadaní zamestnania, základoch ekonomiky a vedenia domácnosti, výučba angličtiny a nemčiny, práce s drevom a kovom. Účastníci tejto aktivity začali s prácou na drevených obkladoch komunitných centier, vyrobili lavičky na sedenie, mreže na okná, police do dielní a iných priestorov či časti kuchynského nábytku. Komunitné centra boli vybavené športovým náradím, niektoré si zriadili posilňovne, iné začali s aerobikom. Komunitné centrá v Kecerovciach, Hermanovciach a Pečovskej Novej Vsi organizujú rómsky skauting pre deti a mládež. Mnohé domácnosti v osadách si veľmi pomohli projektovou aktivitou Zlepšovanie domácnosti. V Pečovskej Novej Vsi si obyvatelia chatrčí a domov natreli vonkajšie steny, v Huncovciach si vybudovali chodník medzi domami, v Telgárte a Šumiaci si mnohé rodiny opravili strechy. Vo väčšine osád Rómovia vyčistili okolie svojich domov, odviezli odpadky na verejné skládky a udržiavajú si poriadok medzi domami. Väčšina centier bola zrekonštruovaná, v súčasnosti sa rekonštruuje centrum v Hermanovciach.
"Integrácia je tu žiaľ dosť veľký problém," poznamenala pracovníčka Komunitného centra (KC) v Hermanovciach Pavla Tománková. "Majorita tu odmietla integračný projekt, takže tento skĺzol do úrovne rómskeho projektu," skonštatovala. Napriek tomu prvé úspechy v podobe niekoľkých prijatých detí na učňovské školy sa tu dostavili. V Hermanovciach žije asi 1500 obyvateľov z toho približne 400 Rómov. Základnú školu navštevuje 120 nerómskych a asi 100 rómskych detí. "Pred tým ako sme tu začali pôsobiť, tu nikto z Rómov nemal ukončenú žiadnu školu. Dokonca tu nebolo normálne, aby ten kto ukončil základnú školu, pokračoval v ďalšom vzdelávaní.Vzdelanie ako hodnota v ich povedomí neexistovala. Teraz máme aspoň niekoľko detí na učňovkách, z ktorých jeden chlapec v tomto roku ukončí učňovskú školu v odbore murár - tesár. Tí trošku ťahajú aj ostatnú komunitu," zdôraznila Tománková.
Komunitné centrum v Hermanovciach vzniklo v roku 2000 s cieľom pracovať s rómskymi deťmi v oblasti zvyšovania úrovne ich vzdelania. Doteraz v obci neexistuje materská škola (krátky čas funguje nultý ročník na ZŠ) a všetky deti navštevujú špeciálne triedy. Podľa Pavly Tománkovej snahou KC bolo podchytiť najmä deti v pubertálnom veku, aby tieto mali šancu dostať sa minimálne na učňovskú školu, a potom na deti v predškolskom veku. U týchto bolo cieľom zaradiť ich do bežných tried základnej školy. "Rozvíjame u nich aktivity rôzneho druhu, od zručností akými sú varenie, šitie, vyšívanie, kreslenie, tanečné divadlo, chodenie do prírody, teda aby mohli zmysluplne využívať voľný čas popoludní. Popri všetkých aktivitách prebieha osvetový proces, aby si deti uvedomili, aké dôležité je vzdelanie, odchod z komunity a poznávanie okolitého sveta," dodala.
Deti podľa jej slov vítajú všetky aktivity a sú vďačné za akúkoľvek činnosť. K obľúbeným patria letné stanovačky, táborenie a letné tábory za odmenu, ale aj všetky ostatné. V ostatnom období k najobľúbenejším patrí práca s počítačmi a v lete dokonca intenzívna anglická počítačová škola.

Financovanie projektu PHARE Podpora komunitných centier (v Sk)
Financovanie projektu PHARE Podpora komunitných centier (v Sk) 5 328 000
Rozpočet na aktivity komunitných centier
Beliná 434 000
Čelovce 420 400
Hermanovce 435 600
Huncovce 441 200
Kecerovce 420 400
Pečovská Nová ves 428 000
Svinia 422 000
Šimonovce 428 000
Šumiac 429 200
Telgárt 419 600
Spolu 4 268 000
Spufinancovanie zo štátneho rozpočtu
Rekonštrukcia komunitných centier 1 748 381
Prevádzkové náklady komunitných centier 1 783 301
Mzdy terénnych sociálnych pracovníkov 3 003 225
Doplnkové aktivity 2 086 453
Spolu 8 621 360

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:08