StoryEditor

Pomoc z fondov únie pre obce Prešovského kraja

22.06.2005, 00:00
V rámci operačného programu Základná infraštruktúra v opatrení Renovácia a rozvoj obcí prišlo na Úrad Prešovského samosprávneho kraja 168 projektov.

V rámci operačného programu Základná infraštruktúra v opatrení Renovácia a rozvoj obcí prišlo na Úrad Prešovského samosprávneho kraja 168 projektov. Uzávierka výzvy na ich podávanie v prvom kole bola 31. januára. Podľa informácie riaditeľa Úradu PSK Alexandra Ernsta z týchto projektov je 99 neinvestičných a 69 investičných. Väčšina z nich sa týka tvorby územných plánov obcí ako veľmi potrebnej dokumentácie pre príjem pomoci zo zdrojov Európskej únie. Ďalšie podrobnosti budú známe po otvorení žiadostí.
Úrad očakával podľa vyjadrenia Ernsta okolo sto projektov, preto ich počet pripravených projektov príjemne prekvapil. "Predpokladáme, že v rámci tohto opatrenia budú ešte dve výzvy, aby sa mohli zapojiť aj iné obce," uviedol v tejto súvislosti. Zároveň vyzdvihol možnosť samosprávneho kraja zbierať a hodnotiť projekty a reálne tak ovplyvňovať tok verejných financií, čím sa podľa Ernsta výrazne posilnila kompetencia vyššieho územného celku. "Je potrebné, aby čo najviac peňazí prišlo do tohto kraja, aby sa regionálne disparity vyrovnávali," skonštatoval.
Kriticky sa však vyjadril k množstvu finančných prostriedkov, o ktorých môže v tomto opatrení vyšší územný celok rozhodovať. Celková suma alokovaná EÚ pre SR na roky 2004 - 2006 mala byť vyše 35 miliónov eur. "Na základe poznatkov z rokovaní s Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja v dôsledku znižovania regionálnych disparít, najviac financií malo smerovať do Prešovského kraja a to 19 percent. V týchto dňoch sme sa dozvedeli, že tento predpoklad sa nedodrží. Všetkým krajom budú financie poskytnuté rovnomerne. Pre Prešovský samosprávny kraj to znamená pokles objemu financií na rozdelenie z 260 miliónov na 212 miliónov korún. Na dôvody tohto kroku sa budeme pýtať v Bruseli v Európskej komisii, ale aj na rezortnom ministerstve, pretože sa nám to zdá nespravodlivé. V konečnom dôsledku rovnomerné rozdeľovanie prostriedkov nepomôže napraviť regionálne rozdiely. Keďže Prešovský samosprávny kraj má okolo 800-tisíc obyvateľov, čo je najviac zo všetkých krajov, dostane najmenej finančných prostriedkov na jedného obyvateľa," zdôraznil Ernst.
Hlavnú časť zdrojov na realizáciu projektov v tejto výzve tvoria prostriedky Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Žiadatelia dostanú pomoc vo forme nenávratného finančného príspevku. Minimálna dĺžka trvania realizácie projektu je šesť mesiacov, maximálna 24 mesiacov. Výberová komisia pre projekty je už konštituovaná. Zriadenie hodnotiacej komisie sa má zrealizovať do konca februára, aby mohli celý proces ukončiť do konca apríla.

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament bude meniť svoje pravidlá 02 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dnes o prednostoch 03 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sprísni sa držba zbraní 04 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Misie budú dostávať viac
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 06:48