StoryEditor

Kto môže pracovať v Portugalsku

27.07.2005, 00:00

Od 1. mája 2004 uplatnilo Portugalsko voči novým krajinám dvojročné prechodné obdobie. Počas prechodného obdobia budú občania nových členských štátov potrebovať pracovné povolenie, ktoré udeľuje portugalský konzulát v krajine, odkiaľ záujemca o prácu pochádza. Povolenie sa vydáva na základe predloženej platnej pracovnej zmluvy. Každé dva roky portugalská vláda stanoví kvóty pre občanov z tretích krajín, ktoré im umožnia vykonávať určité profesijné činnosti v Portugalsku.
Povolenie na pobyt
Ak sa chcete zdržať v krajine dlhšie ako tri mesiace, ale nie viac ako rok, musíte požiadať Cudzinecké oddelenie a hraničnú kontrolu (Servico de Estrangeiros e Fronteiras) o povolenie na pobyt. Okrem žiadosti budete potrebovať platnú identifikačnú kartu alebo pas, dve fotografie a vyhlásenie od vášho zamestnávateľa, v ktorom bude vyznačená čas zamestnania. Rodinní príslušníci majú rovnaké práva a povinnosti ako vy. Ak váš manžel alebo manželka nie je obyvateľom EÚ/EEA, môžu od vás žiadať dokument, ktorým sa preukážete, že ste manželia alebo ste žili v spoločnej domácnosti už predtým, ako ste sa usadili v Portugalsku. Ak chcete zostať v Portugalsku viac ako rok, musíte požiadať o povolenie na pobyt, ktoré platí na celom území Portugalska, vydáva sa na päť rokov a môže byť predĺžené na ďalších desať rokov. Povolenie na pobyt vašej priamej rodiny má rovnakú platnosť ako vaše.
V prípade, že vaše identifikačné dokumenty, ktoré vás oprávňujú na vstup do krajiny stratili platnosť a vy žiadate o predĺženie pobytu na území Portugalska, toto predĺženie vám nemôže byť zamietnuté. To isté platí aj pre členov vašej rodiny.
Povolenie na pobyt vám tiež nemôže byť zamietnuté z ekonomických dôvodov (nezamestnanosť). Povolenie na pobyt vám môže byť zamietnuté iba v prípadoch choroby, ktoré môžu ohroziť verejné zdravie a choroby a postihnutia, ktoré ohrozujú verejný poriadok a verejnú bezpečnosť.
Ako si hľadať prácu
Privátne agentúry dočasného zamestnávania sú rozšírené po celej krajine. Burzy práce sa veľmi nevyužívajú, výnimku tvorí ročná burza, ktorá sa uskutočňuje v zime v Lisabone. Prácu si možno nájsť aj na prezentáciách zamestnávateľov, ktoré zväčša organizujú študentské organizácie.
Pracovný čas je v Portugalsku maximálne 40 hodín týždenne, dovolenka 22 dní + 12 dní sviatkov a minimálna mzda 357 eur.
Zdravotné, nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie
Zo sociálneho zabezpečenia sú financované dávky zdravotného a nemocenského poistenia, náhrada mzdy počas dovolenky a sviatkov a pod. Dôchodkový vek v Portugalsku je 65 rokov. Výška dôchodku sa vypočítava podľa počtu odpracovaných rokov a výšky zárobku. Skorší odchod do dôchodku je možný v 55 rokoch.
Užitočné kontakty:
Portugalský konzulát v Bratislave: 02/52 49 57 19
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Portugalské veľvyslanectvo vo Viedni: 043/1 5867536
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

SEF -- Servico de Estrangeiros e Fronteiras
Rua Conselheiro José Silvestre Ribeiro, 4
1649-007 Lisabon
Telefón: + 351 21 711 5000
Fax: +351 21 714 03 32
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Užitočné webové stránky:
www.iefp.pt -- Služby zamestnanosti
www.europa.eu.int.eures
---------------------------
Portugalsko
Úradný jazyk
: portugalčina
Mena: euro
Hlavné mesto: Lisabon
Medzinárodné telefónne číslo:
-- zo zahraničia do Portugalska: 00351 plus telefónne číslo účastníka
-- z Portugalska do zahraničia: 00 plus kód krajiny, kód mesta a číslo účastníka

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonomika Londýna sa ponára do hmly 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úžere sa v Mexiku darí
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 02:14