StoryEditor

Svetová banka podporí chudobné krajiny rekordnou sumou

14.12.2007, 14:41
Autor:
SITASITA
Svetová banka vyčlenila na pomoc chudobným krajinám 41,6 mld. USD vo svojich fondoch. Do roku 2011 ich môže čerpať okolo 80 najchudobnejších štátov sveta v podobe grantov a pôžičiek.

Vyplýva to z piatkového vyhlásenia vedenia banky. Prostriedky vo fondoch sa zvýšia oproti predošlému obdobiu o 9,5 mld. Banka, sídliaca vo Washingtone, každý tretí rok realizuje medzi najbohatšími členskými štátmi kampaň za zvýšenie prostriedkov pre svoju úverovú divíziu - Medzinárodné združenie pre rozvoj (IDA).
Okolo 45 darcovských krajín sa vo štvrtok stretlo na rokovaní v Berlíne. Cieľom konferencie je zabezpečiť budúce fungovanie úverových aktivít IDA. Združenie je najväčším samostatným poskytovateľom rozvojovej pomoci pre chudobné štáty. V predošlom trojročnom období, ktoré sa skončilo vo februári 2005, disponovalo 32,1 mld. USD.
IDA je jednou z piatich inštitúcií skupiny Svetovej banky. Poslaním združenia je pomoc najchudobnejším krajinám vo svete pri znižovaní chudoby prostredníctvom bezúročných úverov a grantov poskytovaných na programy zamerané na podnietenie hospodárskeho rastu, znižovanie chudoby a zlepšenie životnej úrovne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:26