StoryEditor

Cena ropy opäť rastie a pohybuje sa nad úrovňou 94 USD za barel

11.01.2008, 08:50
Autor:
TASRTASR

Cena ropy rastie a sčasti sa spamätala zo štvrtkových strát. Príčinou je sľub šéfa Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, Bena Bernankeho, že sa bude snažiť podporiť ekonomiku. To posilnilo očakávania trhu, že Fed bude pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy druhu WTI s februárovým kontraktom sa dnes ráno v elektronickom obchodovaní predával za 94,34 USD, v prepočte 2 144,40 SKK. To je o 63 centov viac ako vo štvrtok na konci obchodovania. Počas štvrtka februárový kontrakt americkej ropy stratil 1,96 USD a uzavrel na 93,71 USD za barel. Veľké maloobchodné reťazce totiž oznámili, že tržby zaznamenané počas vianočnej sezóny boli neočakávane slabé. To zvýšilo obavy z poklesu spotrebiteľských výdavkov.
Bernanke uviedol, že Fed je pripravený znížiť úrokové sadzby, aby odvrátil nebezpečenstvo recesie. Trh teraz počíta s tým, že na konci januára úrokové sadzby v USA klesnú o pol percenta. To zvýšilo optimizmus, že nemusí prísť k všeobecne predpokladanému výraznému ochladeniu americkej ekonomiky. Navyše zníženie úrokových sadzieb oslabí dolár, čo je pre investorov ďalším dôvodom na kúpu ropy. Termínované ropné kontrakty totiž slúžia ako zaistenie (hedge) proti poklesu kurzu dolára. Oslabenie zelenej bankovky tiež zatraktívňuje ropu pre zahraničných investorov.
Cenu čierneho zlata podporil aj útok nigérijských rebelov na 6 ropných tankerov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:00