StoryEditor

Maďarskí železničiari ukončili štrajk

21.11.2007, 12:39
Autor:
TASRTASR
Maďarskí železničiari ukončili na poludnie dnešný šesťhodinový štrajk. Protestovali proti zámerom vlády zrušiť lokálne železničné trate, v Maďarsku počas štrajku nepremávali osobné, ani nákladné vlaky.

Prácu prerušili na podnet Slobodnej odborárskej organizácie pracovníkov železníc (VDSZSZ) a Odborárskeho zväzu železničiarov (VSZ). Predseda VDSZSZ István Gaskó aj predseda VSZ Dezsö Simon označili štrajk za úspešný.
Štrajk sa dotkol vyše 1 200 spojov osobnej vlakovej prepravy.
Maďarské štátne železnice (MÁV) začali s obnovou železničnej premávky, ako však avizovali, v nadchádzajúcich hodinách je potrebné v Maďarsku rátať s meškaniami vlakov, aj s vynechaním niektorých spojov. Úplné znormalizovanie vlakovej dopravy očakávajú až na štvrtok ráno.
Podľa Simona sa na prerušení práce zúčastnilo podstatne viac železničiarov ako 7. novembra počas dvojhodinového výstražného štrajku. Ale ako dodal, napriek úspechu protestná akcia neviedla k dohode o osude vedľajších železničných tratí, z ktorých rezort hospodárstva a dopravy mienil 38 stratových zrušiť.
Štrajkový výbor vyhodnotí situáciu po štrajku vo štvrtok a určí ďalšie kroky. Podľa Gaskóa železničiari trvajú na zachovaní lokálnych tratí a pripájajú sa k iniciatíve Odborárskej organizácie Liga, ktorá na dnes iniciovala protest aj proti reforme zdravotného poistenia, zmene pravidiel výpočtu dôchodkov a ďalším úpravám dôchodkového systému.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. máj 2024 08:21