StoryEditor

Merkelová tvrdí, že silné euro sa samo kvalifikuje za svetovú menu

15.01.2008, 14:23
Autor:
TASRTASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uspokojene reagovala na takmer rekordný kurz eura voči doláru. Vyhlásila, že tým sa spoločná mena eurozóny sama kvalifikuje za svetovú menu.
Posilňovanie výmennej hodnoty eura v posledných mesiacoch zvyšovalo u podnikateľov ale aj niektorých politikov obavy o konkurencieschopnosť tovarov z eurozóny. Mena 15 členov Európskej únie (EÚ) dosiahla rekord voči doláru vlani v novembri, keď 1 EUR dosiahlo hodnotu 1,4967 USD. Tento týždeň bol kurz týchto dvoch mien len o 1 cent nižší.
"Silné euro je vyjadrením ekonomickej sily časti Európskej únie," povedala kancelárka Merkelová na tlačovej konferencii. "Prináša výhody aj nevýhody. Nevýhody prinášajú pochybnosti, o prednostiach sa pochybuje už menej. Euro sa momentálne samo kvalifikovalo za svetovú menu."
"Otázka znie," pokračovala kancelárka, "či sa treba pokúsiť urobiť niečo vo vzťahu dolár-euro na úkor cenovej stability? Na túto otázku odpovedám jasné: NIE!"
Európska centrálna banka, ktorej hlavnou prioritou je bojovať proti inflácii, je teraz jedinou veľkou bankou v priemyselne vyspelých krajinách, ktorá disponuje právomocou zvýšiť úrokové sadzby, hoci pretrváva znepokojenie o nepriaznivých dôsledkoch americkej krízy hypotekárnych úverov.
"Politiku cenovej stability ECB podporujeme," pokračovala Merkelová a dodala, že Nemecko pevne zotrváva na zásade, že nezávislosť Európskej centrálnej banky (ECB) nebude spochybnená nijakým politickým tlakom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:00