StoryEditor

Najväčšiemu prevzatiu v histórii bankovníctva už nič nestojí v ceste

10.10.2007, 15:46
Autor:
TASRTASR
Najväčšiemu prevzatiu v histórii bankového sektora už nič nestojí v ceste. Tri banky vedené britskou Royal Bank of Scotland informovali, že boli splnené všetky podmienky potrebné k prijatiu ich ponuky na kúpu holandskej ABN AMRO.

Konzorcium, ktorého súčasťou je ešte belgická skupina Fortis a španielska banka Santander, uviedli, že za 86-% podiel, ktorého vlastníci zatiaľ akceptovali ponuku, zaplatí 17. októbra. Ostatní akcionári majú čas prijať ponuku konzorcia do 31. októbra. Konzorcium posunulo termín uzavretia akceptácií ponuky z 11. októbra.
Konzorcium zaplatí za akciu ABN AMRO 35,60 EUR v hotovosti, v prepočte 1 195,70 SKK, a 0,296 novej akcie RBS. Celková hodnota transakcie predstavuje 72 miliárd EUR. Dnešné oznámenie oficiálne ukončilo boj o kúpu ABN, ktorý sa začal v marci.
RBS a jej partneri potvrdili svoje víťazstvo v boji o prevzatie ABN s britskou bankou Barclays už v pondelok. Barclays v piatok po 7-mesačnom boji priznala porážku a informovala o zrušení akvizičného protokolu s bankou ABN AMRO. Zároveň požiadala o stornovacie odškodnenie vo výške 200 miliónov EUR, ktoré by malo pokryť jej náklady spojené s uchádzaním sa o banku.
Investori sa teraz sústredia na to, ako sa jednotlivým členom konzorcia podarí integrovať ABN. Tiež majú obavy, či skupina v snahe v boji s Barclays nezaplatila za holandskú banku príliš veľa. Generálny riaditeľ Barclays John Varley v piatok vyhlásil, že kúpa je predražená, keďže letné turbulencie na finančných trhoch znížili skutočnú hodnotu ABN.
Skupina Fortis chce holandské operácie ABN, Santander brazílske a talianske dcéry a RBS by mala dostať zvyšok, vrátane všetkých európskych, ázijských a amerických operácií ABN, ktoré neprevezmú ostatní členovia konzorcia. RBS tiež získa oceňovanú investičnú divíziu ABN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:43