StoryEditor

Kóka: Nemáme záujem na vytvorení regionálneho monopolu pod vplyvom inej vlády

17.07.2007, 11:27
Autor:
TASRTASR

Maďarsko plánuje využiť regulačné, antimonopolné a politické prostriedky na blokovanie prevzatia domácej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL rakúskou rafinérskou skupinou OMV. Povedal to minister hospodárstva János Kóka pre dnešné vydanie maďarského denníka Napi Gazdasag.
Podľa ministra v prípade serióznej diskusie o fúzii oboch podnikov rakúska vláda vlastniaca 31 % OMV by musela predať svoj podiel a rozhovory o fúzii by sa mali zakladať na vzájomnom konsenze.
"Nemáme záujem o vytvorenie regionálneho monopolu, ktorý bude pod vplyvom zahraničnej vlády", uviedol Kóka, podľa ktorého by táto fúzia nezlepšila konkurenciu ani bezpečnosť dodávok.
Maďarský minister tak podporil slová premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorý povedal, že vláda využije všetky prostriedky, aby odvrátila "nepriateľské" prevzatie.
Minister objasnil, že MOL kontroluje niektoré aktíva vrátane plynárenskej siete, čo je dôležité pre národnú bezpečnosť a za to je zodpovedná vláda. Fúziou by vznikol koncern s príliš silným postavením na trhu. Nemáme záujem na vytvorení sféry záujmu, ktorá vytlačí konkurenciu a bude mať individuálne postavenie na trhu, uzatvoril minister.
Manažment MOL, ktorý kontroluje zhruba 35 % akcií, v obrane pred prevzatím OMV začal masívne skupovať akcie spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 21:11