StoryEditor

Výrobca Suchoj chce predať za 20 rokov 1 800 Superjetov

18.10.2007, 16:02
Autor:
TASRTASR

Suchoj, výrobca ruského Superjetu, plánuje predať v nasledujúcich 20 rokov 1 800 týchto stredne veľkých civilných dopravných lietadiel. Ambiciózny cieľ zverejnili predstavitelia ruskej firmy, ktorá spojila svoje sily s niektorými veľkými západnými spoločnosťami, vrátane amerického Boeingu. Stal sa konzultantom ruskej spoločnosti.
Lietadlo pre 95 cestujúcich vzlietne na prvý skúšobný let ešte v tomto roku a prví zákazníci ho dostanú už na budúci rok. Prototyp sa dostal z montážnej dielne na rozjazdovú dráhu 26. septembra v Komsomolsku na Amure.
Superjet nie je čisto ruský výrobok. Je to dielo medzinárodnej spolupráce. Partnerstvo s medzinárodnými spoločnosťami obyčajne zvyšuje dôveryhodnosť vývojového produktu a podporuje aj jeho šance na úspech na trhu. Podľa agentúry AP to uviedla viceprezidentka predaja spoločnosti Sukhoi Civil Aircraft Svetlana Issajevová na predstavovaní produktu v Aténach.
Lietadlo na západných trhoch bude predávať spoločnosť Superjet International (SI) so sídlom v Taliansku. Jej členmi sú spolu s výrobcom aj talianska Alenia Aeronautica a francúzsky štátny výrobca leteckých motorov Snecma. Výkonný šéf SI Alessandro Franzoni uviedol, že dve tretiny strojov predá mimo Ruska.
Superjet bude stáť 28 miliónov USD, v prepočte 663 miliónov SKK, a jeho hlavnými súpermi sa stanú kanadský Bombardier a brazílsky Embraer. Suchoj zatiaľ na svoj stroj získal 73 objednávok, hlavne z Ruska a od ostatných členov Spoločenstva nezávislých štátov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:00