StoryEditor

ECB s obavami sleduje vývoj cien

16.01.2008, 12:05
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) s obavami sleduje vývoj cien. V prípade zvýšenia inflačných rizík je pripravená rozhodne konať. Dnes to povedal člen Rady guvernérov ECB Axel Weber.
"S obavami pozorujeme vývoj cien v celej eurozóne a v Nemecku," uviedol Weber v lipskej pobočke Bundesbanky. Dodal však, že za vyššou infláciou v Nemecku je rast cien potravín a palív, rovnako ako zvýšenie dane z pridanej hodnoty (HDP), a že situáciu netreba príliš dramatizovať.
"Podľa našej prognózy by sa mal rast cien v tomto roku spomaliť a v roku 2009 by mala jeho rýchlosť klesnúť pod 2 %." Miera medziročnej inflácie v eurozóne dosiahla v decembri 3,1 %, čo je najviac za posledných 6,5 roka. ECB garantuje menovú stabilitu po 2-% hranicu. V Nemecku dokonca dosiahla inflácia v novembri 14-ročné maximum. V decembri sa mierne spomalila na 2,8 %.
"Rada guvernérov ECB bude pokračovať vo veľmi pozornom monitorovaní súčasného vývoja a je pripravená konať rýchlo a rozhodne," uviedol Weber. Prezident Bundesbanky dodal, že existujú riziká spomalenia konjunktúry v eurozóne. Základný scenár je však pozitívny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:52