StoryEditor

Čínska centrálna banka bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky

04.01.2008, 12:57
Autor:
TASRTASR

Čínska centrálna banka bude aj v roku 2008 pokračovať v sprísňovaní menovej politiky. Jej hlavným cieľom je utlmenie inflácie a ochrana ekonomiky pred prehriatím.
Banka uvádza v zhrnutí výročnej dvojdňovej pracovnej konferencie, ktorá sa skončila dnes, že sa bude snažiť ochrániť ekonomiku pred prehriatím. V rozpore so správami z predchádzajúcich rokov však nestanovila na rok 2008 cieľ rastu peňažného agregátu M2 alebo objemu úverov. Necieľovala ani infláciu a rast hrubého domáceho produktu (HDP). "Popri sprísňovaní menovej politiky treba zrealizovať opatrenia v oblasti udeľovania úverov, ktoré podporia reštrukturalizáciu ekonomiky," uvádza sa na internetovej stránke banky (www.pbc.gov.cn).
Vlani centrálna banka šesťkrát zvýšila úrokové sadzby a desaťkrát povinné rezervy komerčných bánk. Týmito opatreniami sa snažila zabrániť nadbytočnému rastu likvidity, investícií a zrýchľovaniu inflácie.
Medziročná miera inflácie v novembri 2007 dosiahla 6,9 %, čo je jej 11-ročné maximum. Čínska centrálna banka na konci minulého roka tiež signalizovala, že dovolí rýchlejšie zhodnocovanie jüanu. Tento krok by mal pomôcť utlmiť nárast inflácie v boomujúcej domácej ekonomike. Podľa vládnych ekonómov by sa mal rast HDP v roku 2008 pohybovať okolo 11 %. Odborníci preto počítajú na začiatku tohto roka s rýchlejším posilňovaním čínskej meny.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:25