StoryEditor

Na podporu bývania je vyčlenená suma 6,33 mld. Sk

14.06.2007, 17:49
Autor:
TASRTASR

I keď štát doteraz schválil viaceré právne predpisy a opatrenia, ktoré prispievajú k vyššej intenzite výstavby a obnovy bytov, Slovensko s 350 bytmi na 1 000 obyvateľov stále zaostáva za priemerom EÚ v tomto ukazovateli na úrovni 400 bytov. Štát zdôrazňuje najmä výstavbu nájomných obecných bytov a zaobstaranie viac štartovacích bytov pre mladé rodiny.
K lepšiemu vývoju tohto ukazovateľa môže prispieť dostatok peňazí a väčšia angažovanosť obcí, ktoré stavajú nájomné byty, a to zabezpečovaním včasnej prípravy pozemkov, rozvodných a ďalších infraštruktúrnych sietí. Viac záujmu sa v bytovej otázke očakáva aj od neziskových organizácií a najmä od súkromného sektora (PPP projekty). Uvádza to Informácia o plnení zámerov Koncepcie štátnej bytovej politiky do roku 2010, ktorú na ostatnom rokovaní schválila vláda SR.
Informácia spresňuje, že štát venuje zvýšenú pozornosť aj novému prístupu v zabezpečovaní nájomného bývania, a to prípravou verejno-súkromných partnerstiev - PPP (Public Private Partnership), ktoré sú v mnohých štátoch EÚ úspešne využívané. Okrem nájomného bývania štát preferuje zdynamizovanie výstavby štartovacích bytov pre mladé rodiny a chce prispieť k väčšej dostupnosti bývania pre stredné a sociálne slabšie skupiny obyvateľstva.
Na podporu bývania v roku 2007 je rozpočtovaná suma 6,33 miliardy Sk. Tento finančný balík tvoria dotácie na program rozvoja bývania (1,86 mld. Sk), pre Štátny fond rozvoja bývania (2,45 mld. Sk), na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu (1,33 mld. Sk) a na štátny príspevok k úrokom na hypoúvery k dobiehajúcim zmluvám o hypotekárnom úvere (0,69 mld. Sk).
Z pohľadu bytovej výstavby bol rok 2006 dobrý - začala sa výstavba 20 592 bytov, dokončilo sa 14 444 bytov, (medziročne pokles o 2,82 %), z toho bolo rodinných domov (RD) 7 657. Takmer 30 % zo všetkých vlani postavených bytov a 33,55 % dokončených bytov, evidoval Bratislavský kraj.
Až 75,9 % bytov bolo vlani vo vlastníctve občanov, z toho asi dve tretiny v RD a jedna tretina v bytových domoch. Z bytového fondu 14,9 % bytov boli vo vlastníctve bytových družstiev a 9,2 % bytov u iných subjektov. Odhaduje sa, že na Slovensku sa vo vlastníctve obcí a štátu nachádza 3,5 % z bytového fondu SR, čo nepriaznivo vplýva na možnosť mobility pracovných síl, konštatuje dôsledky rezort výstavby. SR zaostáva v tomto segmente voči EÚ, kde sa podiel nájomných bytov pohybuje od 19 % do 62 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 22:34