StoryEditor

Veľkí výrobcovia potravín budú zrozumiteľne označovať zloženie potravín

28.06.2007, 12:43
Autor:
TASRTASR

Každý spotrebiteľ, ktorý má záujem, alebo je nútený dodržiavať zásady správnej a zdravej výživy sa čoraz viac zaujíma o zloženie potravinového výrobku, ktorý si chce kúpiť v obchode. Už 13 významných potravinových spoločností sa na európskej úrovni dohodlo dobrovoľne uvádzať na obaloch svojich potravín údaje, ktoré spotrebiteľovi poskytnú všetky podstatné informácie o nutričnom zložení výrobku.
K tejto iniciatíve sa pridalo aj Slovensko. Napokon, väčšina z týchto 13 výrobcov sú členmi aj Potravinárskej komory Slovenska (PKS). Jej zástupcovia na dnešnej tlačovej besede predstavili spotrebiteľské výhody nového značenia, ktoré v piktograme uvádza množstvo a kalorickú hodnotu jednej porcie výrobku a tiež jeho percentuálny kalorický podiel na odporúčanom množstve celodennej stravy. Okrem kalórií výrobcovia ponúkajú údaje o množstve cukrov, tukov, nasýtených mastných kyselín a sodíka, čiže rizikových prvkov, ktoré podstatne ovplyvňujú zásady zdravej výživy.
PKS očakáva, že k iniciatíve jednoznačného označovania zloženia potravín sa postupne budú pridávať aj ďalší potravinoví výrobcovia v SR. Skúsenosti z prieskumu v krajinách EÚ naznačujú, že zrozumiteľné označenie zloženia na obale potravín zákazníka neodrádza, ale skôr motivuje pri jeho kúpe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:13