StoryEditor

Prebytok zahraničného obchodu Nemecka dosiahol v októbri rekordnú úroveň

08.12.2006, 12:13
Autor:
TASRTASR

Prebytok zahraničnej obchodnej bilancie Nemecka dosiahol v októbri rekordnú úroveň. Podporil ho predovšetkým prudký skok vývozu do krajín mimo Európskej únie (EÚ), čo ukazuje, že nemecké firmy aj v 4. kvartáli profitujú s vysokého svetového dopytu.
Sezónne očistené aktívne saldo zahraničnej obchodnej bilancie v októbri vzrástlo až na 17,2 miliardy EUR, v prepočte asi 610 miliárd SKK, z 15 miliárd EUR v septembri. Dnes o tom informoval nemecký spolkový štatistický úrad. Októbrový prebytok je najvyšší od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990 a výrazne predstihol očakávania analytikov, ktorí prognózovali iba 13,4 miliardy EUR. V októbri 2005 prebytok zahraničnej obchodnej bilancie Nemecka dosiahol 11,8 miliardy EUR.
V medzimesačnom porovnaní vyskočil export o 2,6 % po 6,5-% raste v septembri, zatiaľ čo import klesol o 0,2 %. Analytici očakávali pád vývozu o 2,0 % a dovozu o 0,8 %. Celkovo sa z Nemecka vyviezol tovar v hodnote 84,1 miliardy EUR. Hodnota dovozu dosiahla 66,8 miliardy EUR. Export medziročne vzrástol o 22,6 % a import o 17,6 %.
"Tieto čísla sú skutočne prekvapivé. Po vysokom raste v septembri nikto neočakával v októbri takéto priaznivé čísla," uviedol ekonóm Commerzbank Matthias Rubisch. "Ak si uvedomíme, že svetová ekonomika a rast americkej ekonomiky sa ochladzujú, sú tieto údaje skutočne udivujúce."
Podľa hovorcu štatistického úradu v októbri zaznamenali vysoký rast všetky kategórie tovarov. Od konca októbra euro voči doláru výrazne posilnilo, čo v súčasnosti nemeckým firmám sťažuje pozíciu na exportných trhoch. Dnes zverejnené čísla však ukazujú, že nemecké firmy môžu zostať optimistické, aj napriek posilňovaniu eura a spomaleniu rastu na exportných trhoch, a to predovšetkým v USA.
Z údajov vyplýva, že dopyt bol vysoký predovšetkým mimo eurozóny. Vývoz do krajín mimo eurozóny medziročne vzrástol o 20,5 %. Vývoz do krajín mimo EÚ vyskočil o 31,2 %. Export do ostatných krajín používajúcich spoločnú európsku menu sa zvýšil o 16,3 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:18