StoryEditor

ČSA priznali technické problémy na dvoch lietadlách Boeing 737

25.08.2005, 13:57
Autor:
TASRTASR

České aerolínie až po niekoľkých dňoch priznali, že ich dva Boeingy 737, štartujúce z Prahy, mali technické problémy a museli sa kvôli tomu vrátiť späť na Ruzyň. Bol to rovnaký typ stroja, aký pred necelými dvoma týždňami spadol cyperskej spoločnosti Helios Airways pri Aténach. Vtedy zomrelo 126 ľudí.
"V našom prípade išlo o banálne poruchy. Bola to porucha signalizácie vysokej teploty oleja v generátore," ubezpečuje prezident ČSA Jaroslav Tvrdík. Technické problémy vraj nechcel pôvodne zverejňovať, aby nevyvolal medzi ľuďmi negatívne reakcie. "Mohli sme s tým pokojne doletieť až do cieľa, ale radšej sme volili bezpečnejší variant, vrátili lietadlá naspäť do Prahy a tam kontrolku vymenili," povedal Tvrdík. Informácie poskytol z obavy, že incident vypátrajú médiá a budú ho nepresne vysvetľovať.
Odborníci usudzujú, že taká porucha nie je nebezpečná. "Signalizácia iba upozorňuje posádku. Zložitejšie by bolo, kedy sa napríklad ten olej naozaj prehrieval. V tom prípade ale záleží na konkrétnom prípade," domnieva sa riaditeľ letovej a prevádzkovej sekcie Úradu pre civilné letectvo Petr Navrátil.
ČSA na kompenzáciách za oneskorenie či núdzové pristátie kvôli technickým problémom za minulý rok zaplatili 160 miliónov Kč, čo je v prepočte asi 209,8 milióna Sk. Ďalšie stámilióny spoločnosť dáva na zlepšovanie bezpečnosti svojich strojov a výcvik pilotov. Podľa Tvrdíka je veľká chyba, že letecké spoločnosti musia na základe nariadenia smerníc Európskej únie platiť finančné kompenzácia cestujúcim za omeškanie kvôli technickým problémom. "Núti to leteckých dopravcov dávať prednosť zárobku pred bezpečnosťou."
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.
(1 CZK = 1,311 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:04