StoryEditor

Strana Nádej sa chce zamerať na prevenciu chorôb

06.02.2006, 13:20

Novo vznikajúca politická strana Nádej sa vo svojom zdravotníckom programe chce zamerať predovšetkým na zdravie a prevenciu chorôb. Ako na tlačovej besede uviedla členka prípravného výboru a bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Alexandra Novotná, prevencia chorôb znamená výrazne znížené náklady na liečbu. Ako zároveň dodala, Nádej sa bude usilovať o reorganizáciu štátnej správy tak, aby jedno ministerstvo zastrešovalo zdravotníctvo i sociálne veci.
"Najefektívnejším spôsobom použitia zdrojov v zdravotníctve je ich správne medicínske použitie," uviedla Novotná. Cestu k zdraviu vidí Nádej vo vzdelávaní ľudí. Novotná zdôraznila nutnosť zaviesť na školách výchovu k zdraviu a onkologickú výchovu. "Učebné osnovy sa doteraz nezmenili a žiaci sú preťažovaní informáciami, ktoré im budú nanič, keď budú v štyridsiatke umierať na rakovinu," komentovala Novotná.
Strana Nádej odmieta návrhy zmien, ktoré chcú presadiť Smer-Sociálna demokracia a Slobodné fórum. "Smer nepredstavil konkrétnu predstavu, len vyhlásil, že chce meniť súčasné subjekty obchodného práva - zdravotné poisťovne a nemocnice - na verejnoprávne inštitúcie. To podľa nás hraničí s ústavnosťou," komentovala Novotná. Kritizovala tiež vyhlásenie Smeru-SD o nutnosti zvýšiť zdroje v zdravotníctve na 7 % hrubého domáceho produktu. Podľa nej by sa to dalo docieliť iba zvýšením daní, odvodov, alebo spoluúčasti pacienta.
Ešte väčšie výhrady má Nádej k reforme podľa predstáv Slobodného fóra. Zamýšľané zrušenie poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti Novotná označila za populizmus. Slobodné fórum tiež chce zrušiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, čo Novotná odmieta. "Ak by sa toto všetko dostalo do praxe, nastala by diktatúra pre pacientov i poskytovateľov," uzavrela Novotná. Podľa nej reforma, ktorú presadil minister zdravotníctva Rudolf Zajac, položila dobré základy na to, aby sa zdravotníctvo začalo vyvíjať pozitívne. "Svoje výhrady k implementácii niektorých prvkov v reforme som vyjadrila svojím odchodom z postu štátnej tajomníčky," vysvetlila Novotná a dodala, že so Zajacovou reformou sa plne identifikuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 21:11