StoryEditor

Sociálne zabezpečenie medzi SR a Tureckom upraví zmluva

13.01.2006, 12:26

Oblasť sociálneho zabezpečenia medzi Slovenskou republikou a Tureckom by mala upraviť medzinárodná zmluva, ktorej návrh predložil rezort práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania. "Osoby, ktoré pracujú na území druhej strany a odvádzajú na tomto území poistné, by bez tejto zmluvy nezískali nárok na dávky sociálneho zabezpečenia," zdôvodňuje ministerstvo práce a sociálnych vecí. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k 30. septembru minulého roka malo povolenie na zamestnanie na Slovensku 35 občanov Turecka a v Turecku pracovalo 11 občanov Slovenskej republiky.
Navrhovaná zmluva sa vzťahuje na dôchodkové poistenie, pracovné úrazy a choroby z povolania, poistenie v nezamestnanosti, príspevok na pohreb a rodinné dávky. "Zabezpečuje tzv. export dávok na územie druhého zmluvného štátu a zabezpečuje započítavanie poistných období získaných na území druhého štátu pre vznik nároku na dávku," uvádza rezort sociálnych vecí. Náklady na dávky dôchodkového poistenia, dávky za choroby z povolania a pracovné úrazy, ako aj dávky v nezamestnanosti sa budú hradiť z rozpočtu Sociálnej poisťovne. Príspevok na pohreb a rodinné dávky sa budú uhrádzať z kapitoly ministerstva práce a sociálnych vecí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:02