StoryEditor

Prijatie eura by malo pôsobiť pozitívne na zníženie regionálnych rozdielov v SR

08.03.2006, 15:37
Autor:
TASRTASR
Prijatím eura sa zvýši dôvera zahraničných firiem v investovanie na Slovensku, pretože už nebudú musieť zvažovať riziko pohybu výmenných kurzov. Zahraničné investície by tak mohli smerovať aj do chudobnejších regiónov.

Prijatie eura by malo mať pozitívny vplyv na znižovanie regionálnych rozdielov na Slovensku. Na dnešnom diskusnom fóre HNClubu - Klubu Hospodárskych novín na tému Euro - úspechy, ale aj výzvy, to povedal prezident Európskeho menového inštitútu (EMI), predchodcu Európskej centrálnej banky (ECB), Alexandre Lamfalussy.
Prijatím eura sa zvýši dôvera zahraničných firiem v investovanie na Slovensku, pretože už nebudú musieť zvažovať riziko pohybu výmenných kurzov, vysvetlil Lamfalussy. Zahraničné investície by tak mohli smerovať aj do chudobnejších regiónov. Ako dodal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko, po zavedení eura v SR odpadnú riziká volatility meny a zraniteľnosti, ktoré vlastná mena pre malé a otvorené krajiny predstavuje.
Lamfalussy konštatoval, že súčasné členské krajiny Hospodárskej a menovej únie (HMÚ) sa nachádzajú v období ťažkých okolností spôsobených nízkym hospodárskym rastom a vysokou nezamestnanosťou. Náročnosť úlohy ECB tvoriť a implementovať monetárnu politiku v eurozóne za takýchto okolností sa zvyšuje. Lamfalussy zdôraznil, že inštitúcie HMÚ neexistujú ani zďaleka v uspokojivej podobe. Inštitúcie s monetárnym mandátom sú na tom podľa neho relatívne dobre v porovnaní s hospodárskymi inštitútmi, pretože ich rozhodovací proces je limitovaný a na prijatie rozhodnutia sa okrem niekoľkých výnimiek vyžaduje jednohlasný súhlas. Výzvou je podľa Lamfalussyho i rozdielny stupeň vývoja jednotlivých členov eurozóny i krajín, ktoré do nej pristúpia v budúcnosti. Pre reálnu konvergenciu sú na rozdiel od splnenia kritérií na vstup do HMÚ potrebné udržateľné kroky vo fiškálnej politike, čo sa podľa Lamfalussyho neuplatnilo ani vo všetkých doterajších prípadoch. Udržateľnou je podľa neho náročná cesta reformy inštitúcií, jednoduché zníženie výdavkov na sociálnu oblasť nemôže mať dlhé trvanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:02