StoryEditor

Hospodársky rast EÚ sa zrýchľuje

06.09.2006, 15:07
Autor:
TASRTASR
Európsky hospodársky rast sa v roku 2006 zrýchľuje vplyvom veľkých investícií a spotreby. Z pôvodnej predpovede rastu o 2,3 % ekonomika EÚ zrýchľuje na 2,7 %.

Európsky hospodársky rast sa v roku 2006 zrýchľuje vplyvom veľkých investícií a spotreby. Vyplýva to z predbežných ekonomických prognóz, ktoré dnes zverejnila Európska komisia.
Hospodársky rast sa v tomto roku zrýchľuje na 2,7 % v Európskej únii a na 2,5 % v eurozóne, čo je výrazné zlepšenie hospodárskej predpovede EK z jari 2006, ktorá hovorila o 2,3 resp. 2,1 %. Hnacím motorom tohto rastu, ktorý je najväčší od roku 2000, je najmä domáci dopyt, predovšetkým investície. V týchto priaznivých podmienkach rastie aj počet pracovných miest vytváraných v hospodárstve, pričom júlová miera nezamestnanosti klesla na 8 % v EÚ a 7,8 % v eurozóne.
"Všetko nasvedčuje tomu, že tohtoročný hospodársky rast bude najlepší od roku 2000. Využime toto priaznivé prostredie na presadenie ďalších štrukturálnych reforiem a na rozpočtovú konsolidáciu. Len tak budeme môcť zvýšiť rastový potenciál tam, kde je nízky a zabezpečiť potrebnú bezpečnostnú rezervu na horšie časy," uviedol komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia.
Hoci vyššie náklady na energie vyvíjajú tlak na rast spotrebiteľských cien, základná inflácia zostáva pod kontrolou vďaka lepšej produktivite práce a medzinárodnej hospodárskej súťaži. Celkove sa pre rok 2006 očakáva v EÚ i eurozóne inflácia vo výške 2,3 %, pričom minulý rok to boli 2,2 %. Tieto hodnoty vychádzajú z predpokladu, že ceny ropy zostanú v súlade s očakávaním trhu približne na cene 73 dolárov za barel a že sa výmenný kurz eura voči doláru udrží na súčasnej hladine.
Ide o druhé predbežné tohtoročné predpovede EK. Rovnako ako vo februári, aj teraz boli aktualizované hodnoty pre päť najväčších hospodárstiev EÚ, pričom do predpovede bolo zahrnuté aj Poľsko ako najväčšia z 10 krajín, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004. Najbližšie komplexné hospodárske predpovede komisie sa očakávajú začiatkom novembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:01