StoryEditor

T-Mobile zvažuje požiadať súd o preskúmanie rozhodnutia TÚ

12.07.2006, 14:09
Autor:
SITASITA

Spoločnosť T-Mobile Slovensko zvažuje možnosť požiadať Najvyšší súd SR o preskúmanie rozhodnutia Telekomunikačného úradu (TÚ) SR, ktorým úrad určil spoločnosti T-Mobile Slovensko a Orange Slovensko za významné podniky na veľkoobchodnom trhu ukončenia volania v mobilných telefónnych sieťach. Toto rozhodnutie potvrdil v druhostupňovom rozhodnutí aj predseda TÚ, čím sa rozhodnutie stalo právoplatným a konečným. "Predmetné rozhodnutie ešte analyzujeme," uviedli pre agentúru SITA zástupcovia mobilného operátora T-Mobile Slovensko. Naopak spoločnosť Orange Slovensko podľa jej manažéra vzťahov s verejnosťou Petra Tótha uvedené rozhodnutie TÚ akceptuje a nebude sa voči nemu odvolávať.
Predseda TÚ svojimi rozhodnutiami spresnil povinnosti, ktoré obom podnikom uložil úrad v prvostupňovom rozhodnutí, voči ktorému sa obe spoločnosti odvolali. "Úlohou povinností je podpora efektívnej súťaže a rozvoj vnútorného trhu," povedal hovorca úradu Roman Vavro. Operátori Orange Slovensko a T-Mobile Slovensko sú podľa rozhodnutí povinní zabezpečiť v súvislosti s prepojením sietí nediskrimináciu a transparentnosť prístupu, viesť oddelenú evidenciu a poskytnúť prístup k určitým sieťovým prostriedkom. Obidve spoločnosti majú podľa úradu na uvedenom veľkoobchodnom trhu významný vplyv a také postavenie, že nie sú vystavené efektívnej súťaži a ekonomický vplyv im v podstatnom rozsahu dovoľuje správať sa nezávisle od konkurentov a užívateľov.
Ukončenie volania v jednotlivých verejných mobilných telefónnych sieťach je služba, ktorá spočíva v prenose volania smerovaného ku koncovému užívateľovi mobilnej telefónnej služby z bodu prepojenia medzi mobilnými sieťami alebo medzi mobilnou sieťou a pevnou sieťou do koncového bodu v mobilnej telefónnej sieti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:45