StoryEditor

Hedvigu Malinovú čaká obvinenie

02.05.2007, 00:00
V jednej z najsledovanejších slovenských káuz dochádza k vážnemu zlomu. Študentka Hedviga Malinová, by mala byť už čoskoro obvinená z krivej výpovede.

Študentka Hedviga Malinová, ktorú mali vlani v Nitre údajne brutálne napadnúť dvaja slovenskí skinhedi, by mala byť už čoskoro obvinená z krivej výpovede. Pre HN to potvrdil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Prípad, ktorý dokonca prispel k ochladeniu maďarsko- slovenských vzťahov, sa tak obracia proti maďarskej študentke."Krajský prokurátor ma informoval, že boli vykonané všetky vyšetrovacie úkony a znalecké porovnávania a dokazovania, ktoré namietal obhajca. Ja predpokladám vznesenie obvinenia Hedvige Malinovej v najbližších dňoch," vyhlásil Trnka.

Advokát trvá na útoku
Malinovej právny zástupca ešte v pondelok výsledky vyšetrovania nepoznal. "My nevieme nič," poznamenal Roman Kvasnica. Stále však nepochybuje, že Hedviga Malinová bola napadnutá. Polícia a prokuratúra ale trvajú na tom, že študentka maďarskej národnosti si útok vymyslela.

Podľa študentkinej verzie prípadu ju dvaja mladí muži mali napadnúť 25. augusta po ceste na štátnice na Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre. Potom, čo sa do telefónu ozvala po maďarsky, ju mali zbiť a na blúzku jej napísať "Maďari za Dunaj". Polícia však zistila, že Hedviga v deň údajného útoku s nikým netelefonovala a písmo na blúzke je zrejme totožné s jej vlastným rukopisom.

Hedvige prišli poštou všetky doklady a bankomatové karty, o ktoré pri útoku mala prísť - DNA zo slín na známke a obálke bolo podľa polície totožné s jej vlastným. Vzápätí trestné stíhanie útoku zastavili. "Je nepochybné, že sa skutok nestal. Svedčí o tom množstvo dôkazov," skonštatoval v októbri minister vnútra Robert Kaliňák.

Na európskom koberci
Kauza nabrala aj diplomatický rozmer. Maďarsko lobovalo dokonca za otvorenie diskusie na pôde Európskeho parlamentu o národnostných incidentoch na našom území. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico musel tieto "záležitosti" osobne vysvetľovať aj predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi.

Hedvigu Malinovú čaká obvinenie
Advokát Kvasnica vyhlásil, že už dávnejšie od polície žiadal spomínanú blúzku aj obálku. "Chceli sme si urobiť fotografie a dať ich skúmať vonku, ale nedali nám ich." Malinová vlani postup polície aj prokuratúry v jej kauze napadla na Ústavnom súde SR.

Trnka už pred časom pripustil, že Malinovej hrozí trestné stíhanie za zavádzanie orgánov činných v trestnom konaní. "Existujú rôzne možnosti ukončenia meritórnej veci, jednou z nich je aj postavenie pred súd."

Ak by sa v tomto prípade vina študentke preukázala, hrozí jej až 5-ročné väzenie. Trestné stíhanie vo veci krivej výpovede a prísahy rozbehla polícia ešte vlani v novembri - vtedy však len vo veci, teda proti neznámemu páchateľovi. Postupovala na základe trestného oznámenia, ktoré na prokuratúru podal neznámy Bratislavčan.

Čo tvrdila Hedviga

  • O útoku: Napadli ju po tom, čo sa jej posádka auta s maďarskou poznávacou značkou pýtala na cestu do Nových Zámkov. Nikdy vraj netvrdila, že telefonovala.
  • O útočníkoch: Napadli ju dvaja 20- až 22-roční chlapci, ktorí na ňu pokrikovali "na Slovensku po slovensky". Fackovali ju, cítila aj údery do brucha. Na katedre školy, kde sa po útoku ukryla, ju odfotili s množstvami poranení na tvári.
  • O nápise na blúzke: Nie je isté, že je to jej rukopis. Polícia neporovnala rukopis s podozrivými páchateľmi, ale len s jej písmom.
  • O obálke s dokladmi: Známku na obálke naslinila - ale až potom, ako ju dostala poštou. Polícia ju totiž vyzvala, aby im ju doniesla. Predtým ju však zahodila do koša a známka sa uvoľnila, a preto ju nalepila späť.
    Zdroj: hn

Čo sa stalo

25. augusta - Dvaja neznámi mladí muži ráno v Nitre údajne prepadli 23-ročnú Hedvigu Malinovú.

26. augusta - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány vyzval SR, aby sa dištancovala od protimaďarských prejavov.

27. augusta - Predseda vlády SR Robert Fico vyzval politikov a médiá, aby neživili národnostný extrémizmus.

11. septembra - Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci útoku na Malinovú, pretože sa skutok nestal.

13. septembra - Hedviga Malinová obvinila policajtov, že na ňu tlačili, aby sa priznala, že klamala.

30. novembra - Nitriansky vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Stíhanie sa začalo na základe trestného oznámenia od občana.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:03