StoryEditor

Do Česka prišlo vlani 6,64 milióna zahraničných turistov

11.01.2007, 12:00
Autor:
TASRTASR

Do Česka prišlo v uplynulom roku 6,64 milióna zahraničných turistov. Ich počet sa tak medziročne zvýšil o 4 %. Vyplýva to zo štatistík Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr.
"Cudzinci v Česku vlani minuli približne 112 miliárd Kč (v prepočte asi 140 miliárd Sk). To predstavuje medziročný nárast o 1,5 %," uviedol Tomio Okamura, člen a hovorca asociácie.
Už tradične majú cudzinci najväčší záujem o Prahu. V metropole sa tak generuje takmer 80 % všetkých príjmov zo zahraničnej turistiky.
Napriek tomu cestovné kancelárie evidujú pokles záujmu ľudí, ktorí chcú navštíviť iba hlavné mesto. Táto požiadavka bola pritom charakteristická predovšetkým pre 90. roky. Okrem Prahy sa cudzinci veľmi často chcú pozrieť aj do Karlovarského a Juhomoravského kraja.
Najviac prichádza do Česka Nemcov. Tých je z celkového počtu cudzincov asi štvrtina. Veľký záujem o Česko majú aj obyvatelia Británie, ďalej Taliani a Američania.
Najvyšší medziročný nárast zahraničných turistov ale asociácia eviduje z Ruska. Vlani do Česka prišlo dokonca o štvrtinu viac Rusov ako v roku 2005. Rusi sa pritom v Česku zdržia najdlhšie zo všetkých turistov. "Priemerný Rus tu strávi viac ako 3 noci," povedal Tomio Okamura.
Najviac peňazí tu ale míňajú Japonci a Američania. Denne približne 3 500 Kč. Priemerné denné výdavky zahraničných turistov sú pritom "iba" 2 800 Kč na osobu.
V tomto roku by sa malo podľa odhadov odborníkov množstvo zahraničných turistov v Česku zvyšovať. V porovnaní s uplynulými rokmi by ich malo vycestovať viac aj do mimopražských regiónov. Dôležitým faktorom je pritom pozitívna ekonomická situácia v Európe, ale aj v Severnej Amerike a Ázii.
Zástupcovia asociácie však tvrdia, že Česká republika musí aj naďalej zlepšovať služby.
"V tomto smere stále zaostávame za naším hlavným konkurentom, a to je Rakúsko," uvádza sa v správe asociácie. "Práve v nekvalitných službách môže byť problém do budúcnosti, keď sa zahraniční turisti Českej republiky nabažia. Vďaka silnej českej korune totiž strácame postupne výhodu cenovo prístupnej krajiny," uviedol Okamura.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
(1 CZK = 1,248 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 13:35