StoryEditor

Rusko zvýšilo tlak na projekt Sachalin 2

07.12.2006, 13:55
Autor:
SITASITA

Rusko zvýšilo tlak na projekt Sachalin 2, ktorý patrí k najväčším projektom ťažby ropy a zemného plynu na svete. Ako uviedlo ruské ministerstvo pre prírodné zdroje, hlavnému dodávateľovi projektu, spoločnosti Starstoj, ktorá sa zaoberá výstavbou potrubí, pozastavilo platnosť licencií na využívanie vodných zdrojov. Firma Starstroj, ktorá je spoločným podnikom ruských firiem a talianskej spoločnosti Saipem, má dva mesiace na to, aby odstránila nedostatky, na základe ktorých ministerstvo pozastavilo platnosť licencií. Počas tohto obdobia nemôže Starstroj stavať nové ropovody na pevnine, čo by mohlo ešte viac oneskoriť začiatok ťažby v rámci projektu Sachalin 2, ktorý už aj bez toho čelí odkladom.
Projekt Sachalin 2 vedie spoločnosť Sachalin Energy v ktorej 55-pecentný podiel kontroluje britsko-holandská ropná firma Royal Dutch/Shell. Záujem o 25-percentný podiel v projekte Sachalin 2 má však aj ruský štátom kontrolovaný plynárenský gigant Gazprom a analytici sa domnievajú, že snahy ruskej vlády sabotovať projekt Sachalin 2 majú za cieľ prinútiť Shell, aby firma predala Gazpromu tento podiel za nižšiu cenu. Náklady na projekt Sachalin 2 sa totiž krátko po podpise dohody o vstupe Gazpromu do projektu, zdvojnásobili na 22 mld. USD. Podľa analytikov kroky Kremľa súvisia s cieľom čo najviac obmedziť vplyv zahraničných spoločností v ruskom energetickom sektore. Ruské úrady už firme Sachalin Energy odňali niektoré ekologické povolenia a ruská prokuratúra dokonca zvažuje začať voči spoločnosti trestné stíhanie za porušenie pravidiel ochrany životného prostredia.
Prvé dodávky skvapalneného zemného plynu z projektu Sachalin-2 sa očakávajú v lete 2008, čo je to pol roka za pôvodne plánovaným termínom. Na ostrove Sachalin plánuje ťažbu ropy a plynu aj konzorcium pod vedením americkej firmy Exxon Mobil v rámci projektu Sachalin-1. Projekt Sachalin-1 však tiež narazil na prekážky vo forme revízie environmentálnych povolení. S ťažbou sa už začalo na nálezisku Sachalin-3, ktoré prevádzkuje ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť v spolupráci s čínskou firmou Sinopec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 08:45