StoryEditor

Doterajšia zimná sezóna bola rozpačitá, Tatranci pripravujú zľavy

08.03.2007, 16:19
Autor:
TASRTASR

Za rozpačitý označil doterajší priebeh zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách riaditeľ tamojšieho Združenia cestovného ruchu Peter Chudý.
Nedostatok snehu pocítili najmä lyžiarske zariadenia v centrálnej časti Tatier. Tohtoročný január bol horší ako vlaňajší, február vyrovnaný a zatiaľ ťažko možno predpokladať, ako dopadne marec. Viacerí podnikatelia pripravujú od budúceho týždňa rôzne kombinované zľavy, aby prilákali lyžiarov. Sezónu by chceli "potiahnuť" do Veľkej noci.
Poznatky z Prvej tatranskej, a. s., i Tatranských lanových dráh zatiaľ hovoria o približne rovnakých počtoch prepravených osôb ako vlani. Finančné porovnanie však bude známe až v závere sezóny, keďže ponúkali aj spoločné produkty, napríklad ski pasy. V štruktúre klientely prevládajú tzv. jednodňoví návštevníci. Počet ubytovaných hostí klesol približne o 10 %. Hlavným dôvodom bol nedostatok snehu. Na rozdiel od dvoch úspešných predchádzajúcich sezón niektoré lyžiarske zariadenia zostali tentoraz mimo prevádzky aj počas Vianoc. Napríklad Hrebienok, Solisko či sánkarskú dráhu mohli sprevádzkovať až v druhej polovici zimy, koncom januára.
"Z celoslovenského hľadiska bude treba prehodnotiť investície do zimného cestovného ruchu a zamerať sa na vyššie položené lyžiarske strediská. Nižšie položené mali problémy i napriek tomu, že sú vybavené technickým zasnežovaním," konštatoval Chudý. Vo Vysokých Tatrách sa lyžovalo od začiatku zimy na Štrbskom Plese, ale aj na Skalnatom plese, kde však v prípade silnejšieho vetra nemôže premávať lanovka. Lyžiarske strediská v oblasti Smokovcov začali prevádzku neskôr.
Hodnotenie zimnej sezóny 2006/2007 bude rozdielne, keďže viacerí podnikatelia vzhľadom na nedostatok snehu, pripravili pre návštevníkov alternatívne programy. Vsadili napríklad na kongresovú turistiku, sprevádzkovali vodný svet, kryté športoviská a slabšie možnosti lyžovania "suplovalo" popradské AquaCity.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 15:23