StoryEditor

Tržby z predaja polovodičov by v tomto roku mali dosiahnuť 250 mld. USD

07.06.2006, 18:24
Autor:
TASRTASR

Vysoký dopyt po mobilných telefónoch, počítačoch a iných elektronických výrobkoch povedie v tomto roku k vysokému globálnemu rastu obratu v polovodičovej brandži. Celosvetové tržby z predaja polovodičov by tento rok mali dosiahnuť 250 miliárd USD, čo je v prepočte asi 7,3 bilióna Sk. Vyplýva to z prognózy americkej Asociácie výrobcov polovodičov (Semiconductor Industry Association - SIA), ktorá bola dnes zverejnená. Podľa prognózy obrovský je dopyt predovšetkým po mobilných telefónoch.
Aj strednodobé výhľady sú pre výrobcov čipov vynikajúce. Do roku 2009 by priemerná miera ročného rastu obratu mala dosiahnuť 9,2 %. To by znamenalo, že do roku by sa tržby v tejto brandži zvýšili na 323 miliárd USD. Asociácia svoju prognózu v porovnaní s výhľadom zverejneným v novembri 2005 výrazne revidovala smerom hore.
Dopyt zo strany spotrebiteľov po širokej palete elektronických výrobkov aj napriek rastu cien energií ďalej poháňa expanziu v polovodičovej brandži, zdôraznil prezident SIA George Scalise. Najrýchlejšie sa rozvíja trh mobilných telefónov, predovšetkým telefónov tretej generácie - 3G.
Asociácia očakáva, že sa tento rok na celom svete predá okolo miliardy mobilných telefónov. S priemerným podielom polovodičov vo výške 41 USD na kus je tento segment po PC druhým najväčším vzhľadom na celkovú spotrebu čipov.
Ďalšími motormi rastu sú PC, digitálne fotoaparáty a MP3 prehrávače. Každý z týchto segmentov by mal v tomto roku rásť na dvojcifernej percentuálnej úrovni.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 29,372 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 02:39