StoryEditor

Hongkong chce v Bratislave zriadiť logistické centrum

23.04.2007, 14:54
Autor:
TASRTASR

Hongkong má záujem v Bratislave zriadiť logistické centrum na leteckú prepravu nákladu z európskych krajín do Hongkongu a celej juhovýchodnej Ázie. "Ministerstvo hospodárstva SR víta zámer hongkonskej strany a v rámci svojich kompetencií je pripravené ho podporiť," povedal dnes štátny tajomník MH SR Ivan Rybárik v Bratislave počas návštevy delegácie hongkonskej vlády, ktorú viedol jej minister pre ekonomický rozvoj a prácu Stephen Ip.
V tejto súvislosti Rybárik vyjadril presvedčenie, že rezortom dopravy avizované podpísanie Dohody o službách v leteckej doprave medzi SR a Hongkongom pomôže k zlepšeniu vzájomnej spolupráce v osobnej a nákladnej doprave, čo bude mať pozitívny vplyv na vzájomnú obchodnú výmenu a rozvoj cestovného ruchu.
Hongkong je známy ako teritórium s vysokou koncentráciou finančného kapitálu a práve tento aspekt by mohol pomôcť aj oblasti investovania na Slovensku. Rybárik preto navrhol partnerovi spoluprácu pri podpore propagácie súčasného podnikateľského prostredia SR. "Slovensko je členom EÚ, takže hongkonské investície v našej krajine by využívali všetky výhody z toho plynúce," uviedol štátny tajomník.
Vzájomná obchodná výmena medzi SR a Hongkongom v roku 2006 dosiahla aktívne saldo 4,2 milióna USD pre SR, existuje však záujem o jej prehĺbenie a zintenzívnenie. V tejto súvislosti vystupujú do popredia aktivity firiem zo Slovenska napr. v potravinárstve (mäso, mliečne výrobky, víno). Široká a kvalitná sieť hotelov v Hongkongu je priestorom na prienik vinárskych spoločností SR na tento lukratívny trh. SR má záujem využívať potenciál Hongkongu pri prieniku slovenských výrobkov na čínsky trh a región juhovýchodnej Ázie. Informáciu TASR poskytol Andrej Šulka z odboru pre vzťahy s verejnosťou a komunikácie MH SR. Doplnil, že návšteva z osobitnej administratívnej oblasti ČĽR Hongkong na pôde MH SR je súčasťou celkového rámca zintenzívnenia vzájomného dialógu najmä v hospodárskej oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:03