StoryEditor

Klub 500 je proti posilňovaniu kompetencií odborárov v podnikoch

09.03.2007, 15:04
Autor:
TASRTASR

Klub 500 je proti posilňovaniu kompetencií odborárskych funkcionárov v podnikoch. "Z poznania praxe nám jednoznačne vyplýva, že zmeny ktoré požadujú odborári sú zamerané proti podnikateľskému prostrediu a budú do budúcnosti viesť k zhoršeniu podnikania a zníženiu zamestnanosti," uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták.
"V tých oblastiach, kde sa jedná o zvýšenie kvality pracovného a životného prostredia chápeme snahu vlády žiadať zamestnávateľov, aby týmto oblastiam venovali viac pozornosti," vysvetľuje Soták a dodáva, že otázkou je, "aký prínos bude mať pre zamestnancov právomoc odborov zasahovať do kompetencií manažmentov firiem bez akejkoľvek zodpovednosti."
Soták si ďalej myslí, že odborárski funkcionári by mali vedieť, že za bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov (BOZP) zo zákona zodpovedá vedenie podniku. "Preto môžeme zodpovedne vyhlásiť, že žiadny z členov Klubu 500 ako majiteľ spoločnosti neumožní vstup takýchto funkcionárov do svojho podniku, nakoľko by tým prevzal zodpovednosť za bezpečnosť a zdravie človeka, ktorý nemá potrebnú odbornú spôsobilosť," povedal.
"Privítali by sme, ak by zo strany odborárov viac vystupovali odborárski predáci z veľkých spoločností so svojimi praktickými skúsenosťami a nie funkcionári, ktorí aj minulosti postavenie v odboroch využívali vo svoj prospech," uzavrel Soták.
Podľa novely Zákonníka práce (ZP) majú mať zástupcovia odborov neobmedzený vstup do podnikov a na pracovisko zamestnávateľa bez dohody so zamestnávateľom. Zamestnávatelia s počtom zamestnancov nad 250 budú musieť poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy jednému zástupcovi zamestnancov, čo podľa slov zamestnávateľov zvýši ročné náklady na mzdy o 400 000Sk. Takisto budú mať odbory právo vyjadrovať sa k pracovným normám.
TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:12