StoryEditor

Rusko bude investovať prostriedky zo stabilizačného fondu v bohatých krajinách

22.07.2005, 18:17
Autor:
TASRTASR

Rusko bude už onedlho investovať prostriedky, uložené na účte štátneho stabilizačného fondu, v najbohatších krajinách sveta. Informoval o tom ruský minister financií Alexej Kudrin. Výber krajín, v ktorých sa budú rezervy investovať, sa zúžil na sedem členov, známych ako skupina G7. Prostriedky by sa mali začať investovať do vybraných firiem do troch mesiacov.
Ruská vláda tvorí stabilizačný fond z prebytkov štátneho rozpočtu, ktorý vzniká tým, že cena ropy vo svete je vyššia, než s akou počítal štátny rozpočet v predchádzajúcich rokov, vrátane súčasného. Tento mesiac je na ňom 617,9 miliardy rubľov (21,6 miliardy USD), čo je v prepočte asi 690 miliárd SKK.
Rusko potrebuje naliehavo zhodnotiť tieto prostriedky, lebo ak by ich vláda uchovávala na účte fondu, znehodnocovala by ich inflácia. Poslanec Štátnej dumy Sergej Stepašin povedal, že jej miera bude tento rok okolo 11 %. Ruská vláda v uplynulom mesiaci použila časť prostriedkov z fondu na predčasné splatenie 15 miliárd USD dlhu Ruska členom Parížskeho klubu veriteľov.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 31,999 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:52