StoryEditor

K budovateľom plynovodu sa chce pridať aj Francúzsko

20.03.2006, 13:37
Autor:
TASRTASR
K rusko-nemeckému projektu Severoeurópskeho plynovodu, ktorý pretne Baltické more, sa chce pridať aj francúzsky Gaz de France. Odborníci považujú jeho úsilie o vstup do konzorcia za čisto formálne.

K rusko-nemeckému projektu Severoeurópskeho plynovodu (SEP), ktorý pretne Baltické more, sa chce pridať aj francúzsky Gaz de France (GdF).
Podľa rusko-nemeckej dohody SEP postaví spoločný rusko-nemecký podnik North European Gaz Pipeline Company. V ňom bude patriť 51 % Gazpromu a zvyšok rovnakým dielom nemeckým koncernom BASF a E.ON.
SEP bude dlhý 1 200 kilometrov a jeho cena sa odhaduje na 4 miliardy EUR, čo je v prepočte vyše 149,3 miliardy SKK. Prvú časť plynovodu majú v súlade s dohodou uviesť do prevádzky v roku 2010, druhú v roku 2013. SEP by mal ročne prepravovať 55 miliárd kubických metrov plynu.
Gazprom privítal rozhodnutie francúzskeho plynárskeho koncernu, uviedol však, že dominantnej 51-% pozície v spoločnom rusko-nemeckom podniku sa nevzdá.
Partneri pri výstavbe SEP oficiálne oznámili, že majú záujem o ďalšieho spoločníka projektu, avšak ten bude mať na základnom kapitáli konzorcia najviac 9-% podiel. Odborníci očakávajú, že takýto podiel GdF neuspokojí, lebo by na realizáciu projektu nemal nijaký vplyv. Preto treba považovať jeho úsilie o vstup do konzorcia za čisto formálne.
Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
(1 EUR = 37,333 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 09:42