StoryEditor

Farmári vlani pestovali GM kukuricu na 30 hektároch

20.02.2007, 15:02
Autor:
SITASITA
Na Slovensku má perspektívu aj pestovanie GM cukrovej repy, ktorá by mohla byť ekonomicky zaujímavá v súvislosti s očakávaným tlakom na pokles jej nákupných cien vyvolaným reformou cukrového režimu EÚ.

Vlani sa na Slovensku na 30 hektároch (ha) začalo pokusné pestovanie geneticky modifikovanej (GM) kukurice u troch pestovateľov. Na Slovensku má perspektívu aj pestovanie GM cukrovej repy, ktorá by mohla byť ekonomicky zaujímavá v súvislosti s očakávaným tlakom na pokles jej nákupných cien vyvolaným reformou cukrového režimu EÚ. Pestovanie GM plodín prináša v praxi úsporu nákladov, vyššie hektárové výnosy a nižšiu záťaž na životné prostredie. Na vzdelávacom podujatí Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komora (SPPK) to skonštatoval Graham Brookes z britskej organizácie PG Economics, ktorá spracovala štúdiu o potenciálnych vplyvoch biotechnológií na slovenský agrárny sektor. Agentúru SITA o podujatí informoval hovorca SPPK Stanislav Nemec.
Pestovateľské plochy GM plodín vo svete každoročne rastú, pričom v minulom roku dosiahli už 102 mil. ha, uviedla Miluše Kusendová zo spoločnosti Monsanto Slovakia. Ako dodala, dominantné postavenie majú štyri plodiny, pričom 60 % pripadá na sóju, 24 % na kukuricu, 11-percentný podiel pripadá na bavlnu a 5 % na ostatné produkty. GM komodity produkuje 22 krajín, pričom ďalších 29 štátov povolilo ich dovoz. Najväčšími pestovateľmi GM rastlín sú USA, Argentína a Brazília, teda štáty, z ktorých sa do EÚ dováža rozhodujúci objem sóje pre krmovinársky priemysel.
Európska únia zatiaľ povoľuje len pestovanie GM kukurice. V Španielsku, ktoré patri medzi najväčších európskych producentov, sa táto plodina pestuje na výmere asi 60 tis. ha. Rastú aj pestovateľské plochy v Českej republike, kde sa zvýšili z 270 hektárov v roku 2005 na vlaňajších 1 290 ha.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:23