StoryEditor

Rumunsko by malo ambicióznejšie znižovať rozpočtový schodok

07.03.2007, 12:46
Autor:
TASRTASR

Európska komisia vyzvala Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko, aby využili vysoký rast svojich ekonomík na urýchlenie konsolidácie verejných financií.
EK hodnotila strednodobé rozpočtové ciele týchto krajín. Vo väčšine prípadov to znamená prebytkový alebo aspoň vyrovnaný rozpočet. "Obávame sa, že hodnotené krajiny počítajú s uvoľnením svojich fiškálnych politík v roku 2007, teda v čase priaznivého rastu ekonomiky," uviedol eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia.
Rumunsko by podľa EK malo využiť rýchly rast svojej ekonomiky a znižovať schodok verejných financií agresívnejšie, než navrhuje vo svojom programe. Existuje totiž nebezpečenstvo, že deficit krajiny prekročí 3-% strop stanovený Európskou úniou (EÚ).
Tento rok by rumunský deficit verejných financií mal dosiahnuť 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), budúci rok 2,6 % a v roku 2009 2 % HDP. Vlani schodok predstavoval 2,3 % HDP. Ekonomika krajiny by podľa predloženej správy mala v tomto roku rásť tempom 6,5 %, budúci rok 6,3 % a v roku 2009 by miera rastu mala dosiahnuť 5,9 %.
"Rozpočtová pozícia neposkytuje dostatočne bezpečné pásmo proti prekročeniu 3-% stropu," uvádza sa v stanovisku komisie. EK považuje rozpočtovú stratégiu od roku 2008 za nedostatočnú, pričom niektoré výdavky nie sú dostatočne definované. Rovnako za málo ambiciózny považuje inflačný výhľad, podľa ktorého by spotrebiteľské ceny v Rumunsku mali tento rok vzrásť o 4,5 %, budúci rok o 4,3 % a v roku 2009 o 3,2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:59