StoryEditor

Schválením regulačnej novely prídeme o miliardy

07.02.2007, 14:00
Autor:
SITASITA
Schválením novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach chce vláda podľa poslanca za SDKÚ-DS Ivana Mikloša mimosúdne odškodniť sedem firiem, čím Slovensko môže prísť o miliardy korún.

Schválením novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach chce vláda podľa poslanca za SDKÚ-DS Ivana Mikloša mimosúdne odškodniť sedem firiem, čím Slovensko môže prísť o miliardy korún. "Sám minister hospodárstva na rokovaní výboru pripustil, že je možné sa s týmito firmami, ktorým vraj boli porušené ústavné práva, mimosúdne vyrovnať. Je to absolútne nehorázne," povedal na tlačovej besede Mikloš. Podľa neho sa to vláde podarí, ak parlament schváli regulačnú novelu, čím by sa kompletne vymenili členovia regulačnej rady, ktorí sú proti akémukoľvek vyrovnaniu s týmito firmami. "Nové vedenie bude vystupovať na súdoch pasívne a umožní tak prípadné rozhodnutia súdov, ktoré by potvrdili nárok sťažovateľov na odškodnenie," dodal Mikloš.
Ústavný súd SR na konci minulého roka priznal v prípade spoločností SMZ Jelšava, Železiarne Podbrezová, Slovenská paroplynová spoločnosť (SPS) Ružomberok, Duslo Šaľa, Slovmag Lubeník, SHP Harmanec a NCHZ Nováky porušenie ústavného práva. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR im totiž podľa ústavného súdu vydal cenové rozhodnutia aj napriek tomu, že nebol vydaný vykonávací predpis. Tieto firmy vraj chceli vysúdiť na komerčných súdoch odškodnenie vo výške 17 mld. Sk. Podľa opozičných poslancov by mimosúdne vyrovnanie bolo vo výške 2,7 mld. Sk.
Podľa Mikloša regulačná novela ruší nezávislosť regulačného úradu a sú ohrozené záujmy a práva spotrebiteľov. "Táto regulačná novela je proti ľuďom. Vláda sa tvári, že ľavou rukou dáva ľuďom päť korún, ale zároveň pravou rukou im berie desať korún," uviedol Mikloš. Podľa neho totiž krátkodobo môžu byť ceny energií nižšie, ako keby boli určené nezávislým úradom, v skutočnosti to však ľudia zaplatia neskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 01:54