StoryEditor

SR nebude rozvíjať hospodárske vzťahy s Iránom

09.02.2007, 13:48
Autor:
SITASITA

Ministerstvo zahraničných vecí nepodporilo návrh rezortu hospodárstva na rozvoj vzťahov s Iránom. V zameraní zahraničnej politiky pre tento rok, ktorú po súhlase vlády prerokuje parlament, sa takáto aktivita neobjaví. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek to považuje za dočasný odklad: "Je to len pre tento rok, čiže tento rok sa neotvoria rokovania o potenciálnych dodávkach ropy a plynu s Iránom." Minister zdôraznil, že Irán dodáva plyn a ropu do celého sveta: "Neviem, prečo si my stále na Slovensku uprednostňujeme právo, že my nesmieme." Ak hovoríme o diverzifikácii, musíme podľa Jahnátka zmapovať všetky náleziská. Alternatívy dovozu plynu a ropy do SR zanalyzuje koncepcia, ktorú MH SR predloží vláde do pol roka.
Je to téma, ktorú by sme mali sledovať, ale rozhodnutia tak skoro nebudú, komentuje Jahnátkovu iniciatívu minister zahraničných vecí Ján Kubiš. "Chceme skúmať aspoň v určitom potenciáli možnosti, ktoré nám otvárajú také projekty, o ktorých sa diskutuje, ako projekt plynovodu Nabucco. To však neznamená, že otázka konkrétnej spolupráce s Iránom je dnes na programe dňa," uviedol Kubiš pre agentúru SITA. Medzinárodná situácia týkajúca sa Iránu, najmä pokiaľ ide o reakcie na jeho jadrový program, nám podľa ministra neumožňuje ísť príliš ďaleko v tomto smere.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:25