StoryEditor

Vláda chce súhlasom k prevodu akcií Transpetrolu posilniť postavenie SR

04.08.2006, 10:21
Autor:
TASRTASR

láda chce súhlasom k prevodu 49-percentného balíka akcií Transpetrolu posilniť postavenie SR v tejto firme. O spätnom odkúpení akcií od ruskej ropnej spoločnosti Jukos budú ministri debatovať na budúci týždeň.
Slovenská strana podľa predsedu vlády Roberta Fica bude musieť zabojovať, pretože vlastní 51 percent akcií Transpetrolu. Jukos má právo predať akcie komu chce. (Slovenská) vláda musí súhlasiť s takýmto prevodom, mali by sme túto situáciu využiť, aby sa posilnilo postavenie štátu v Transpetrole, povedal Fico.
Premiér odmieta manažment kontrolu, v ktorej menšinový vlastník má väčšinu v rozhodujúcich orgánoch v spoločnosti a práve v Transpetrole by túto situáciu chcel zvrátiť. Ak by nás niekto žiadal o súhlas, chceme väčšinu a chceme ju kontrolovať cez počet ľudí, čo sedia v predstavenstve, uviedol Fico. Premiér zastáva názor, že SR musí uvažovať, či by sa nepokúsi o získanie podielu akcií.
Balík 49 percent akcií Transpetrolu v roku 2002 kúpil Jukos - od 1. augusta v konkurze - za 74 miliónov USD, v prepočte 2,23 miliardy SKK. Slovenským úsekom ropovodu Družba sa prepravuje ročne približne 20 miliónov ton ropy. Ropovod bol sprevádzkovaný v roku 1964 a jeho celková dĺžka je viac ako 5 000 kilometrov.
(1 USD = 29.691 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:48