StoryEditor

Za polrok bolo nahlásených 1,728 milióna poistných udalostí

03.10.2006, 14:22
Autor:
TASRTASR

Ku koncu 1. polroka tohto roka dosiahol počet poistných udalostí nahlásených poisťovniam na Slovensku takmer 1,728 milióna. Najviac, 746 566, ich je v havarijnom poistení, a 478 139 v povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval tajomník sekcie pre boj s poisťovacími podvodmi Slovenskej asociácie poisťovní (SAP) Milan Daráš.
V rámci životného poistenia bolo nahlásených k 30. júnu 239 235 poistných udalostí, pri poistení majetku 209 378 a v cestovnom poistení 54 544 poistných udalostí.
S rastom poistných udalostí sa zvyšuje aj počet poisťovacích podvodov alebo pokusov o ne. Zatiaľ čo v roku 2001 sa orgány činné v trestnom konaní zaoberali 24 prípadmi poisťovacích podvodov, v minulom roku ich bolo 264. Vo všetkých minuloročných vyšetrovaných prípadoch predstavovala výška škôd, na ktoré si poistenci uplatňovali nárok, 10,43 milióna EUR, v prepočte približne 390 miliónov SKK. Tým, že sa podarilo dokázať poisťovacie podvody, ušetrilo sa takmer 5,4 milióna EUR, viac ako polovica sumy, ktorú si poškodení nárokovali.
Podľa člena sekcie SAP pre boj s poisťovacími podvodmi a pracovníka odboru vnútornej kontroly Union poisťovne Jozefa Šulaja sa podvody napr. v cestovnom poistení neoplatia. Poisťovne ich dokážu pomerne rýchlo a jednoznačne identifikovať. Horšie je to v oblasti medzinárodnej prepravy tovaru, priznal Šulaj. Po vstupe SR do Európskej únie (EÚ) je totiž tovar po opustení nášho územia pod podstatne menšou kontrolou štátu. Jedným z motívov spáchania poistného podvodu je napr. snaha zbaviť sa ležiakov. "Tovar sa naloží do kamiónu, ten sa vyvezie von a nechá sa zhorieť alebo ukradnúť," spresnil. Objavili sa aj prípady, pokračoval ďalej Šulaj, že nezhorel tovar, ktorý bol deklarovaný, alebo v cene, akú mal mať. "Pritvrdzujeme preto podmienky poistenia," zdôraznil.
Rozmach zažívajú aj poisťovacie podvody v životnom a úrazovom poistení. "Objavujú sa účelové sebapoškodzovania, prípadne už aj u nás i vraždy, keď oprávnená osoba profitovala zo smrti poisteného," uviedol ďalej Šulaj. V minulom roku poisťovne prešetrovali 125 prípadov poistenia osôb, kde mali podozrenie, že by mohlo ísť o poisťovací podvod. Výška nárokovaných škôd predstavovala 976 000 EUR, výška uchránených hodnôt iba 198 000 EUR. "Táto kriminalita sa dokazuje najťažšie," konštatoval tajomník sekcie SAP Daráš.
Samostatnou kapitolou sú podvody súvisiace s poistením motorových vozidiel. V minulom roku orgány činné v trestnom konaní prešetrovali 8 prípadov, poisťovne 1 823 prípadov. Výška nárokovaných škôd bola takmer 7,2 milióna EUR, dokázaním toho, že ide o poisťovací podvod, sa zachránilo 4,1 milióna EUR. Najčastejším poisťovacím podvodom je uplatňovanie si náhrady škody u viacerých poisťovní, prípadne na auto, ktoré pri dopravnej nehode vôbec nebolo, fingovaná krádež auta a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:20