StoryEditor

Riziko zrýchľovania dynamiky inflácie bolo dôvodom zvýšenia kľúčových sadzieb

28.02.2006, 15:26
Autor:
TASRTASR

Banková rada (BR) Národnej banky Slovenska (NBS) dnes rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb o 0,5 percentuálneho bodu.
"Najnovšie informácie o vývoji inflácie, obchodnej bilancie a hrubého domáceho produktu (HDP) sa odlišujú od predpokladov uvedených v poslednej strednodobej prognóze NBS tým smerom, že zvyšujú riziko na strane zrýchľovania dynamiky inflácie. Preto a aj v súlade s doteraz prezentovaným názorom sa BR NBS rozhodla pristúpiť k sprísneniu menovej politiky a zvýšila určenú výšku úrokových sadzieb o 0,5 percentuálneho bodu," zdôvodnil rozhodnutie Bankovej rady NBS guvernér Ivan Šramko. "Všetci členovia BR súhlasili so zvýšením kľúčových sadzieb," doplnil. Diskutovalo sa najmä o tom, či sa sadzby zvýšia o 0,25 alebo 0,5 percentuálneho bodu. Z 10 vymenovaných členov rady hlasovalo za prijaté rozhodnutie 7 členov a proti boli 3 členovia.
NBS pri analýze situácie konštatovala, že vývoj inflácie meranej harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien bol v januári výrazne vyšší, ako predpokladala NBS. Bolo to ovplyvnené predovšetkým rastom cien energií, a to tak tepla, plynu, ako aj elektrickej energie, ale aj vyšším ako očakávaným rastom cien v zdravotníctve. K nárastu cenovej hladiny prispelo aj zvýšenie spotrebnej dane z liehu. V porovnaní s očakávaniami NBS bol januárový rast cien rýchlejší, a to aj napriek tomu, že sa v nich zatiaľ neprejavilo zvýšenie spotrebných daní na cigarety. Vyššia dynamika spotrebiteľských cien bola dôsledkom nielen nákladových impulzov, ale aj sekundárnych efektov súvisiacich s rastom regulovaných cien.
Rovnako ako cenový vývoj, dosiahol aj deficit obchodnej bilancie za december 2005 vyššiu ako predpokladanú úroveň. V porovnaní s odhadmi NBS došlo k odlišnému vývoju tak na strane exportu, ako aj importu. Kým export zaznamenal spomalenie rastu, import naopak akceleroval.
Štatistický úrad SR zverejnil rýchly odhad rastu ekonomiky, ktorý dosiahol podstatne vyššiu ako predpokladanú dynamiku. Vysoká dynamika rastu HDP sa v porovnaní s januárovou predikciou podľa NBS pravdepodobne premietne v zrýchlení uzatvárania zápornej produkčnej medzery. Rastúci trend vývoja ekonomiky sa pravdepodobne zachová aj v ďalších štvrťrokoch, čo môže prostredníctvom očakávaní vplývať na vývoj inflácie, a to vo forme vzniku dopytových tlakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:01