StoryEditor

Slovensko očakáva v roku 2006 vyššiu investičnú činnosť

08.12.2005, 16:04
Autor:
TASRTASR

Spomedzi 27 európskych krajín očakávajú najvyššiu investičnú činnosť v budúcom roku podnikatelia zo Slovenska, Rumunska, Lotyšska, Dánska a Poľska. Vyplýva to z prieskumu európskeho združenia obchodných komôr Euro chambers.
Prieskum sa týkal očakávaní v podnikateľskom sektore na budúci rok. Zúčastnilo sa na ňom 90 000 európskych firiem zo všetkých členských krajín Európskej únie (EÚ) spolu s Rumunskom a Bulharskom.
Podľa očakávaní európskych podnikateľov by na budúci rok mal rásť celkový obrat a zamestnanosť. Dôvera podnikateľov v ekonomické prostredie, domáci dopyt a exportné aktivity zaznamenala celkovo oproti roku 2005 pokles.
"Výsledky prieskumu ukazujú, že európske firmy očakávajú na budúci rok len mierny rast ekonomiky v rámci EÚ stabilným, ale málo výrazným spôsobom," povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.
Na dnešnej tlačovej konferencii sa Mihók okrem výsledkov prieskumu venoval aj zhrnutiu tohtoročnej činnosti komory a vyjadril postoj k doprivatizácii energetických podnikov na Slovensku.
"Už dnes pokrýva EÚ viac ako polovicu energie dovozom. Európska komisia predpokladá, že do roku 2030 to bude až 70 %," povedal predseda SOPK. Energia sa tak stane nedostatkovým a drahým tovarom a preto upozornil, že pokiaľ Slovensko predá 100 % energetických závodov, v budúcnosti nebude mať možnosť ovplyvňovať energetický trh.
SOPK uskutočnila v tomto roku celkovo 35 obchodných misií do zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 979 slovenských firiem. Zorganizovala účasť 110 firiem na 21 veľtrhoch a výstavách v zahraničí. V tomto roku prijala komora 178 nových členov, čím sa zvýšil ich celkový počet na 1 615.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:08