StoryEditor

Pokles indikátora dôvery v maloobchode v SR pokračuje tretí mesiac

28.09.2006, 11:49
Autor:
TASRTASR

Pokles indikátora dôvery v maloobchode na Slovensku v roku 2006 pokračuje tretí mesiac; jeho septembrová hodnota (21,3) je v porovnaní s augustom o tri body nižšia. Od relatívne mimoriadne vysokej úrovne, ktorú dosiahol v júni (30), klesla jeho hodnota o viac ako 8 bodov. Negatívny vplyv na výšku indikátora mali predovšetkým nepriaznivé hodnotenia súčasnej podnikateľskej situácie respondentov.
Štatistický úrad SR (ŠÚ) ďalej oznámil, že súčasnú podnikateľskú situáciu označilo za primeranú sezóne 58 % a za dostatočnú 28 % respondentov. Výsledné saldo je po očistení údajov od vplyvu sezónnosti v porovnaní s augustom nižšie o 13 bodov a je najnižšie za posledných 8 mesiacov. Najviac pesimistických hodnotení je od respondentov predaja motorových vozidiel, ktorí pociťujú veľký nárast konkurencie najmä pri autách z dovozu, kde klesajú marže a rastú nároky od importérov. Z územného hľadiska je najviac negatívnych hodnotení od respondentov z Košického kraja, 23 %. Úroveň zásob tovarov sa znížila v porovnaní s augustom o 8 bodov. Nižšie než optimálne sú zásoby v neelektrickom zariadení domácností a v ostatnom maloobchode. V porovnaní s ostatným mesiacom klesli aj zásoby motorových vozidiel. So zvyšovaním požiadaviek na dodávateľov, vážené tržbami, počíta 43 % respondentov, čo bolo o 3 % viac ako v auguste, 31 % so zmenou neuvažuje. Zvyšovať požiadavky budú najmä respondenti predaja zariadenia pre domácnosti, textilu, odevov a obuvi. So znižovaním počíta polovica respondentov z ostatného maloobchodu. V hodnotení očakávanej podnikateľskej situácie je výsledné saldo v porovnaní s ostatným mesiacom nižšie o štyri percentuálne body; takmer tretina respondentov očakáva zlepšenie a viac ako polovica zmeny nepredpokladá. Zlepšenie podnikateľskej situácie v najbližších troch mesiacoch očakávajú najmä respondenti predaja textilu, odevov, obuvi a ostatného neelektrického zariadenia domácností; najviac negatívnych odhadov je od respondentov ostatného maloobchodu. Z územného hľadiska sú optimistické očakávania najmä od respondentov Trnavského a Košického kraja.
Saldo zamestnanosti je na úrovni ostatného mesiaca. Rast signalizujú najmä respondenti predaja zariadení domácností, znižovať počty zamestnancov budú najmä v širokosortimentných predajniach, hypermarketoch, supermarketoch a v predaji textilu, odevov a obuvi.
Maloobchodné ceny sa budú znižovať, podľa odpovedí respondentov najmä v neelektrickom zariadení domácností a v ostatnom maloobchode. Rast cien sa má týkať najmä potravín. Medzi faktory, ktoré obmedzujú rast maloobchodného predaja, zaradili respondenti predovšetkým konkurenciu 41 %, nízky dopyt 18 % a legislatívu 12 %.
S veľkoobchodnou distribúciou a s výškou prevádzkových nákladov nie je spokojných 7 % respondentov. Problémy so zvyšovaním obratu nemá 9 % respondentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:20