StoryEditor

Dolár v pondelok takmer na štvorročnom maxime voči jenu

12.02.2007, 15:13
Autor:
SITASITA

Americký dolár sa v pondelok dostal blízko historického štvorročného maxima voči japonskému jenu. Stalo sa tak po víkendovom rokovaní predstaviteľov najvyspelejších krajín sveta G7 v nemeckom Essene, ktorí sa k slabosti japonskej meny vyjadrili len nepriamo. Namiesto tlaku na Tokio, aby si poradilo so znehodnocovaním jenu voči ostatným svetovým menám, vyzvali ministri financií a centrálni bankári investorov, aby vzali do úvahy rastúcu japonskú ekonomiku a dávali si pozor na jednosmerné stávky na devízovom trhu.
Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet zašiel ešte ďalej, keď povedal: "Chceme, aby si trhy uvedomili riziká jednosmerných stávok, zvlášť na devízovom trhu." Tieto komentáre však investorov neodradili od takzvaných carry obchodov, keď si pri nízkych úrokových sadzbách požičiavajú japonskú menu na financovanie nákupov s vyššími výnosmi. Japonské úrokové sadzby sú nastavené na 0,25 %, zatiaľ čo hlavná sadba v eurozóne stojí na 3,5 % a v USA na 5,25 %.
Do 12:51 GMT dolár posilnil voči jenu na 121,89 JPY/USD, počas dňa sa pritom na úrovni 122,09 JPY/USD priblížil k štvorročnému historickému maximu. Euro voči jenu v závere obchodovania oslabilo na 157,93 JPY/EUR po tom, ako zaznamenalo rekordnú úroveň 159 JPY/EUR. Euro voči doláru pokleslo na 1,2957 USD/JPY.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 15:30